有冇人覺得香港人整啲meme好撚尷尬???

674 回覆
845 Like 2019 Dislike
殺手:搵人
Victim:匿埋

殺手:???

殺手:五大訴求

Victim:缺一不可

好似有人整過
竟然咁撚多負皮
好心佢地認真理解吓呢d常見meme 先抄啦
唔係求其抄format 填d字落去就得
一係就自己整d original meme都無咁柒
好笑先多人share
外國差個批少人見到姐
我好肯定外國人見到唔會覺得唔尊重
定係你係外國人?
唔係唔流行,蘋果嗰啲都用啲template,pepe都散播得幾快
問題係好多人唔知某啲meme嘅由來,有時格硬用
尾2果張香港獨立有咩問題

btw

你po果啲全部都係中文meme

受眾係香港人

有香港人覺得好笑就夠啦
香港人真係唔太識撚meme
附上小弟之前整落嘅meme
you need more examples
唔會唔尊重

不過見到有班人亂鳩咁用,會覺得好撚柒cringe姐
你試下po呢啲上4chan

不過如果呢個係你selling point咁都ok嘅
我都覺得樓主用香港人地圖炮係摟屌

All credit: https://www.facebook.com/memeXhk/

利申: fans
第一第三張真乜唔掂
其他一般啦
囚犯嗰張都仲係尷 LOL 真係咁難用咩
睇你個對像係咩
係香港人嘅, 本土大把高質嘅template
係鬼佬嘅, 你個堆野同人地用開睇開理解開嘅方法都唔同,跟本唔明你想表達咩
同埋老實啦,呢啲錯嘅方法可能真係會整個個先會咁錯
啫係話個meme 得你明,其他人唔明,咁仲係唔係一個meme?
meme 嘅重點係一張圖一眼唔使諗就表達晒所有野
https://www.reddit.com/r/dankmemes/comments/euof2f/its_infected_less_than_1_of_the_population_chill/?utm_source=share&utm_medium=ios_app&utm_name=iossmf
好似呢個咁(呢個係個meme 個源頭嚟), 就係講緊明明有其他更重要嘅野, reddit 班友係都要focus 響野「雞毛蒜皮」(當時鬼佬係咁睇),多人有共鳴先會變做一個meme,一個template
咁的確係好多香港人依期先開始上網
又有好多人唔識衝出嚟柒
點同我依啲網絡老屎忽
我都認同要正視一下
我推薦呢個twitter account

整得幾好

https://twitter.com/memew_hongkong?s=09
Format都用撚錯
掉轉都錯,同埋最多用錯meme就係呢種見圖塞字

睇下面例子希望有人明點錯法
被害妄想症
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞