有冇人覺得香港人整啲meme好撚尷尬???

674 回覆
845 Like 2019 Dislike
唔係正唔正能量 邊個唔識得挑剔人啫
而係一味屌鳩人 又有乜意思呢?
要屌到佢地心灰意冷以後唔再搞先開心?
唔係唔屌得 但係冇建設性齋屌就不了
咁一定係樓主舉例舉得差
除咗囚犯嗰幅之外都冇點樣違反邏輯
最多咪只係冇笑點唔跟template
同意樓主
meme唔可以話完全係創作嚟 其實算係比較二次創作
本身一個meme template已經有佢個意思同用法
整meme係要將嗰一個template榨到嘅笑點榨晒出嚟先做到好笑
而唔係亂咁塞啲好似好好笑/無厘頭嘅野就叫meme

利申鼓勵創作 不過我覺得香港人可以浸耐啲個culture先開始整meme 唔係嘅話真係幾尷尬
sosad呢個例子都唔明真係幫你唔到
I love honey!
But you know what I don't love?
Pigs
之前狗個fb用錯meme大家都會笑毅進仔,
唔係嚴人寬己呀嘛?
樓樓上覺得係meme
樓上覺得唔係meme
樓樓上係連登仔
樓上又係連登仔
咁連登仔到底覺唔覺得呢啲係meme?

到底係連登仔on99錯logic?
定係你一個人on99錯logic?
呢個啱format
好似作詩同對對一樣都有格律咁之嘛
呢個係漫畫,唔係meme,唔好扮晒有邏輯混淆視聽啦
屌你個街 仆你老母 有冇錯?
所以咪有唔跟規律嘅新詩出現
唔排除有人覺得冇問題
sor,因為以前睇過另一張,以為係同一張

巴打覺得我呢堆點
Noice
好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞