有冇人覺得香港人整啲meme好撚尷尬???

674 回覆
845 Like 2019 Dislike
你個張圖就好似本身講野1999咁,咁係佢表達能力有問題姐。
但係好多時個框架定義唔清,你無理由話唔跟=用錯架
例子pls
其實我連你第一句都睇唔明。

「你個張圖就好似本身講野1999咁,咁係佢表達能力有問題姐。」

唔知係你1999定我太眼訓
維基百科
嘩,真係多謝你。
提供左個咁好嘅平台

再問
1.點解我唔可以整到亞種?
我夠可以整警犬版
2.你自己都有啲唔明係咪
其實老實講 除左你講個張
我都唔覺樓主其他圖有啲乜嘢問題

最多咪又係多左字
好似話最後個張圖 無理想現實會好好多咁
睇番自己講咩先喇

你講呢個係漫畫,唔係meme
呢個係男人,唔係老豆

既然meme可以係漫畫
你係用漫畫呢個point去prove佢係咪meme
咁樣咪係無邏輯

明????
樓主射人嗰張meme ,都係錯誤例子(所以樓主舉例得啱)
你睇下我#450有關射人嗰張嘅建議,我地先再討論喇。

射人嗰張個梗就係“賊喊捉賊”,所以樓主嘅舉例就係用錯左
你竟然唔明射人嗰張有咩問題,我估你本身冇見過射人嗰張點用,所以你唔明

老實講,咁樣好難討論

即係好似你唔明咩係情歌咩係玩嘢歌,然後你去播“少理阿爸”來想調情溝女,跟住就話我提你咁樣做唔啱係“八股”
佢所謂嘅用錯左只係你地對於個框嘅印象咋喎

我都可以咁解釋:
因為黑警覺得佢係暴徒 所以用更暴力嘅方法殺左佢
所以你係覺得個框重要個meaning?

如果佢無跟住個框=錯?
我訓醒再打篇嘢解釋點解嗰兩張圖要解作“賊喊捉賊”

Actually, I don't care. 你自己睇個Meme history 喇。

真係對牛彈琴

有啲嘢就係Social construct,紅色用來解做危險係既定左好耐,一講就明。你話你發明左藍色解做危險喇不如,藍色代表天同水,天跌落來、溺水都會死人,都好危險

Fine. 但好明顯係傳意上差好多。亦請你唔好話人地叫你用返紅色係“八股”。人人食飯你食屎就好威呀?
即係好似中文成語咁,黃梁一夢就係指虛幻嘅事,冇第二個意思。

你作個新故仔去“賦與”佢新意義得唔得?原來黃梁一夢解作努力之後成功實踐嘅夢想得唔得?

得,識嗰啲人話你on9 囉。
actually I don’t care.
你覺唔覺好撚尷尬

依家問題唔係發明左樣野
係我地用返紅色 話佢有個新意義
而你地就話 紅色應該係咁應該係咁
真,有睇開reddit就會知用錯曬format
其實你自己唔明喺度屌乜?

香港人唔可以有自己culture?
你知唔知依家有好多詞語同成語係有演變過
或者你睇多啲字典,好多時都有古釋同今釋

更何況依個係開放式創作,由你去決定入面有啲乜野,
點解一定要限死人地跟你個role去做

古典學園派
港狗柒開
因為啲圖文唔通順。

唔知,你,有冇,聽過,Middle,呢位,「作家」呢?當時,都一大堆人屌佢。其實,佢用咁多,逗號,都係開放式,創作,點解,當時咁多,人屌佢,呢?
你誤導左大家
其實要base既meme圖唔一定要每幅帶岀既意思 思路都重複
而係每個都係獨立 帶岀自己想表達既意思
好,我就解畀你聽點解係賊喊捉賊。

A好地地坐喺度,B射死佢
B對鏡頭講句嘢,句嘢係問點解射死佢(句嘢內容係along this line 都係meme架構一部份)

成件事就係戲劇性地帶出,A冇端畀人射死,始作俑者B仲要扮無知:“賊喊捉賊”

成個Logic好通。呢套嘢之所以咁樣用,係有佢原因。唔完全係為框架而框架。

情歌之所係情歌,你要breakdown佢係可以解得到嘅,例如旋律慢啲,之類。你而家就係做緊一個硬要話“少理阿爸”係情歌嘅行為

冇咩值得討論落去
當然啦 你既本意係點岀香港整既meme質素唔高
但你用左錯既角度 邏輯去諗 會誤導好多人
香港既meme 可以係只有香港人明
但其他點理解都理解唔到
你要用人地既culture就跟番人地culture啦
香港自己既culture咪潮文
你用人外國meme template就咪自己改到錯晒然後話香港人睇得成就得你一係用自己既圖 好肉酸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞