有冇人覺得香港人整啲meme好撚尷尬???

674 回覆
845 Like 2019 Dislike
搞清楚邏輯先 如果放幾多個 Idea 都冇關係咁誇唔誇張有咩著眼點?單單打打有咩用 虛心啲啦 唔識咪學囉
追吓 Post 啦
同意,佢地整meme唔係為抽水搞笑,係為咗煽情
你講邏輯 幾好笑,將啲野推到極端然後話係荒謬 飲水係好,一日飲100杯水咪中毒囉

本身knowyourmeme 個網啲例子同樣有幾樣野擺埋一齊,而唔係100個

樓主俾個例子同樣係幾樣野擺埋一齊,而唔係100個,而你就夾硬話佢擺多左,繼而講不如擺100個都無問題

由一開始死不認衰嗰個係你喎我自己都覺得殺人犯嗰個樓主係講得啱喎,我只係話呢個meme 佢講錯,由頭到尾理性討論緊而你嘅態度就係唔跟你=錯
你以為我講緊 100 樣嘢係啲字 淨係呢樣都討論唔到

我講緊個張圖嘅作者想用一張 meme 講兩樣嘢

1)選擇性 Focus
2)斷章取義

咁係貪心、畫蛇添足同用錯張 meme,如果你覺得係 Big brain meme 係你嘅事,我覺得用錯,明未?

我講個一百樣嘢係講緊 如果你認為一張 meme 包含嘅訊息去到一百個一千個(即係愈多愈好)係好嘅 咪好囉

學人笑人邏輯 前因後果都未理清 白痴仔
每日出memes講香港嘢(盡量每日)
https://lih.kg/553388

諗起呢條友
樓上啲meme專家好執著
啲柒頭死攬執著啲
網絡文化嘅嘢隨意得啦,讀者明就無所謂,而家叫你寫公函咩,唔係吓吓都要咁死板跟格式嘅
佢會同你講 你識唔識meme架
琴晚同佢講左一大輪
見到佢今朝都係咁

仲要落評語話邊到邊到多左咁
笑點係要跟格式嘅
我諗條友開generator 會狂笑
啱啊 讀者明就得

問題係 唔夠 Straight forward 但又學人亂改啲 Format
你整個 meme 貼 Reddit 睇吓幾多 Upvote 先講啦 我貼咗自己嗰個喇 咪撚龜縮取暖啦
錦鯉做過啲咩?
你用依啲野黎評論對錯

嗯 你好勁
跟住呢? 人地就要跟住你條尾做架喇?
香港警察都整錯喎 點解冇人鼓勵佢地嘅
呢個直情唔知做乜撚 想表達啲咩
笑話嚟
唉是但啦 網絡文化呢啲隨意啦
其實用錯
身體其他部位應該係對影相嘅值得注意
然後胸個位係唔應該注意嘅位

例如:國際金融都市
國際交易通道
胸>香港獨立關稅區 [香港獨立]相機
一萬億儲備
外國信任嘅體制

如果用侵侵做例子就係胸部係:racist,grab the pussy 而身體其他位係中東和平之類
「創作嘅嘢都有分對錯?
一個post睇到連登班憤青幾撚鳩
唔準人批評
有人相單身自己一個自由自在,亦有人係半推半就唔知為乜咁拍拖 阿嬌雖然弱智但佢呢句野係冇問題
其實呢張係唔岩用
張MEME既原意係犯左可怕既罪
係香港犯左可怕既罪一個都無坐監, 返而好多人坐近冤獄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞