有冇人覺得香港人整啲meme好撚尷尬???

674 回覆
845 Like 2019 Dislike
第二張圖原圖第三格有"dude wtf"字眼 (原圖:https://imgflip.com/memetemplate/215252615/Srgrafo-dude-wtf)

但係炒股真心出唔到個"wtf"嘅震撼效果,所以都係failed meme
一碌鳩打一船人
香港人就係廢
香港人唔好整memes
香港人好撚瘀
呢啲就好笑喇
我覺得只要好笑就夠啦 無必要拘泥於原本嘅意思
但如果港版meme低質過原版嘅話 就值得討論
而樓主係#171就舉例說明左一個值得學習嘅case
本身整meme就係想串鳩人
同上面屌鳩我班柒頭講

咁講啦
好似呢張其實冇跟過個template 都俾人明到個意思嘅
真係跟template 嘅就理解咗個template 點用先
好多時呢啲template 俾人用到一望個layout 就知要點睇
你唔跟人地個template 個用法夾硬嚟嘅話好易俾人睇到r r 頭
睇到個meme 唔係即刻get到個意思其實你個meme 就失敗咗
2 4都啱喎 好唔好笑叧一回事
2係串原來買股票仲大罪過拎索帶 當然個對比可以再多d
4係講香港人有好多demand 但中共就點都要focus落港獨度
香港人玩到政府回應更衣室毆鬥潮文都叫唔識玩meme
你地將meme個scope縮到玩鬼佬萬能key=識玩meme
而家出面買錯ps5潮文已經係流傳左十幾年既本土meme 有無人入去話篇野cringe?

獻醜,我真係唔撚識
終於明白點解會有伊斯蘭啲原教旨主義
第二張幾好
你鍾意以你嘅見解,底褲當帽戴係你嘅自由,人地都有笑你嘅自由

啲meme除左你自己嘅見解之外佢本身有一被大眾熟悉嘅意思

你用左人哋流行文化嘅template
但係又用錯,人哋咪笑鳩你用錯囉

一係你自己從零開始畫一張,咁人哋最多笑你九唔搭八,唔好笑
岩,香港meme其實一直都有喺高登連登存在,仲要發展得幾好

只不過係有啲連登仔格硬改鳩人地嘅meme,又唔明本身個意思,咪柒囉
香港潮文香港文化香港傳落去再改版有咩好cringe 但係meme係外國文化香港未明就改版然後搞到唔好笑同失左神咪cringe 唔明?
Touché 都幾好笑 但唔係好切合到個情況 因為我係被人 Quote 嗰個
唔錯
被人起鋼*
真,對波畫得正咪得
咁多個女主我最鍾意呢個
唔係咩叫攬炒?
冇話開唔開心,因為預咗
你冇預計到會岀現今日嘅局面?
係咪以為上網9up下,叫下口號就有民主?
你知我講緊佢地改外國個啲meme就唔好自己攞新論點嚟拗啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞