有冇人覺得香港人整啲meme好撚尷尬???

674 回覆
845 Like 2019 Dislike
以前高登d meme圖好有地道文化

依家d meme硬係有種cultural appropriation既感覺 柒得黎又尷尬
少數香港高質meme
連登仔覺得呢啲都係memes 就知道無得救
唔覺得尷尬
同埋我覺得唔需要同其他國家語言整嘅meme比較
正如你唔會攞港式羅宋湯同俄羅斯羅宋湯比較每個文化去到唔同地方都有新詮釋
如果同路人整得唔好 應該比有建設性嘅意見 鼓勵佢做得更好 而唔係取笑囉 下下咁鬧法 邊個仲敢整meme? 做人正面啲啦
meme係共鳴產生幽默感
邊個話一定要笑得出先叫有共鳴?

都係嗰句,樓主舉呢堆都係有改進空間,但不至於shit到尷尬囉
你分化你熱狗你五毛你pr公司
一啲都唔幽默喎

呢張堅係整得好,仲要好有本土味
我覺得屌唔係問題

問題係一味得個屌字
你用得人地文化個meme template
唔理解好個template 先用同啲唔尊重人地文化嘅蝗蟲有咩分別
笑左出聲
咁清道夫係有糧出喎 你噏乜
Agger 不過唔駛個 Title 會再正啲
家下又唔係我出post屌人比人屌番 做咩姐你
唔尷尬囉好未?
我點睇一定要同你一樣?
我fb見到嘅就係台灣人都有endorse呢個scene畫得啱
第二張應該到翻轉,因為原意係個老野唔講道理
咁得閒你咪落去明哥度繼續聞下再屌佢
咁你係咪覺得香港人攞Pepe做抗爭icon等於蝗蟲
日本人整日式咖喱係咪唔尊重印度咖哩 係文化蝗蟲
比人屌到語無倫次好撚尷
後面個meme第二個意思嚟
eg

殺手:
cctai:
殺手:
cctai:
殺手:有冇人覺得香港人整meme好撚尷尬???
cctai:分化拉

利申 外國人都成日整啲唔好笑嘅meme,全世界通病唔關手唔手足事
我係覺得即係好似你quote偉大啲句子quote錯咁 你一係就唔好用 一係就唔好用錯 用錯好尷尬
That’s pretty funny

Dead meme tho
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞