有冇人覺得香港人整啲meme好撚尷尬???

674 回覆
845 Like 2019 Dislike
自從社運開始多左好多香港人學整meme當文宣spread比香港人同外國reddit睇 同埋因為meme性質易理解易有共鳴易傳到出去 但係我睇左成年發覺香港人整啲meme都用撚錯晒跟本都攞唔到本身個個meme既笑點同意思 又唔好笑 有啲睇完直程有啲做乜撚野好撚尷尬既感覺 我自己都唔係咩joke security 但啲接觸開或者外國人見到真係唔知比咩反應好 大佬你整唔緊要 整個meme都整錯真係好柒

以下少量ig見到既文宣meme 基本上10個有6個都係理解錯個meme/整錯 睇完完全唔識比反應:

正皮:樓主啱 香港人啲meme好撚尷
負皮:樓豬低能啲meme幾好笑冇問題
咁你不如post幾個你整既出黎先
條條大路通羅馬
推 香港人可唔可以理解下人個culture先有樣學樣
我就話.........

好似有少少捉錯咗個meme嘅用神
垃圾樓主唔敢回
套戲爛不如自己拍?
美斯踢得廢不如你自己踢?
Ching你呢個邏輯係錯你自己知唔知我身為一個觀眾一個receiever你比我睇我覺得唔好睇唔可以評論唔可以攞出嚟屌?iphone設計得差又自己設計?明星歌到走音又自己去唱
係好多都用錯左個笑點 所以睇到好尷尬😅
香港獨立其實無錯
其他都錯哂
唔熟手啫
但係我比人瘋狂負皮緊唔知係香港人真係咁柒覺得啲meme係咁整定係手足出力整出嚟所以唔可以屌
就算唔洗你整m 你都歸納下邊到錯, 或者外國有咩good example 啦,
人地會做文宣,咁你又做過D咩?
咪撚分化喇垃圾
有好多都係近期既事 懷疑跟本冇理解好就有樣學樣咁做 如果講meme真係台灣整得高質好多
個個都將大量資訊塞入去一張memes入面
同嗰班香港記者問三千字嘅問題就覺得自己問得好嘅思路一樣
做文宣又係度話人地做得差
咁唔通咩都唔做?
一味剩係識批評,又唔見你自己整?
分化撚
連登:屌手足就係分化 手足做乜都唔屌得
咁你又為場運動做過D咩?
分化撚
Sor唔記得左係連登手足做乜都唔屌得 屌就係分化
已封鎖會員 石破天驚權恩妃
有批評無建設
正宗食屎狗
我做過咩關你撚事我話我做得多過你你都唔信架啦 批評下低質meme都唔撚得 同你冇討論空間
但都睇過有d係ok嘅 要d時間進步下嘅姐?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞