有冇人覺得香港人整啲meme好撚尷尬???

674 回覆
845 Like 2019 Dislike
搞清楚個概念先
memes做得差其實都冇乜所為
好嘅memes自然有viral嘅效果一傳十十傳百
壞嘅memes咪冇人理
成功嘅memes就會留底再被人學習及傳承

memes依個字本身都係同genes一樣,優勝劣汰

當然,我都覺得泰國網民玩memes係幾值得學習,香港人玩meme仲有差距
用法冇錯,但係唔符合事實
一睇就知係啲冇政治常識嘅忽然黃絲整

你班暴徒罪有應得>>>你地真係咁憎我地?
有好多人話我淨係屌又唔講錯係邊 我攞第二個做例子 佢係 I killed a man既改版:
個meme係個老大威猛既殺人犯同人講自己殺完人所以係度 個細粒佬就話自己犯左一樣好細既錯 法律上係唔係錯 但係文化上現實生活中係好錯 錯到連個殺人犯都驚左佢而企開一邊

呢個改版錯係錯在佢用索帶法律上係冇罪 除非連登仔覺得有所以本身已經用錯 而細粒佬炒股都係冇錯 唔係罪嚟 更加冇比較話邊個嚴重啲 所以用錯 呢個直程可以話錯得最離譜 屈手足帶索帶係罪
鬼仔整呢張d meme都係個人由頭到腳都有字
樓主more 建設性comment嚟
呢個就係 Shitty meme 變好笑嘅例子
香港嘅meme根本就唔係呢啲
唔學鬼佬meme唔代表香港人唔識meme
例如係連登 答案係李斯 即刻駁嘴 津路水炮 更衣室互毆潮文 周星馳電影圖 呢啲先叫香港meme 只係你哋無留意其實呢啲random流傳嘅文化已經係屬於香港人嘅meme文化
你send比鬼佬香港meme 佢哋一定唔知做乜
有啲都ok呀
真係整俾共產黨睇
泛民泛粉同共產黨喺反港獨方面不嬲立場一致
波台狗就波台狗啦 手你老母足
唔明點解memes 一定要係限死某個規則
唔同嘅演繹方法有咩問題
睇嘅人get 到張meme 應該點解讀同意思咪得
雖然上面有幾張係99地 但睇唔到邊忽“好撚尷尬”
諗返起伍公子笑尻香港人
香港無人整memes真係靠晒連登仔
memes呢樣嘢個原意唔知係乜就笑尻人
樓主話香港人整meme麻麻 我認同

但當自己球迷? 傻撚咗? 我哋個個都有份踢場波

你覺得其他人唔識入波咪自己入

見到你覺得整文宣/meme 係屬於其他人嘅責任

你自己冇份真係on撚9

整文宣/meme嗰班本身咪同你一樣普通人一個

你以為佢哋特別啲? 佢哋同美斯一樣有錢收架?

on撚9
/the image gained significant popularity on Reddit as an object labeling meme, often used to showcase important information being ignored in favor of something sensational./

事實上我覺得仲好過原本 擺幾個正面嘢出嚟再話CCP 點樣可以扭曲到反面
但點解要用人啲meme 唔跟咁咪唔好笑同冇共鳴
人哋睇到有不足會指出
咁你又做過咩?
垃圾

入面啲例子咪又係變咗咁用,笑人斷章取義
講真唔好笑咪飛咗佢睇第二張囉
睇你哋一本正經扮meme專家仲撚尷尬啦
才疏學淺睇完都唔覺得有咩問題,會唔會方便解釋吓

利申認同好多meme少尷,但係呢幅最多笑唔出但係唔等於用錯掛
咁人哋整出嚟諗出嚟咁原本個意思咪諗出嚟個個人個意思囉 弱智?
你舉嗰啲例子全部有錢收喎
我覺得有啲 Confusing 但各花入各眼啦

如果要表達啲人抽字扭曲其實有第二啲 meme 到肉好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞