有冇人覺得香港人整啲meme好撚尷尬???

674 回覆
845 Like 2019 Dislike
想試下好簡單
將上面其中一個俾人話cringe 嘅放上reddit
上到個個subreddit 嘅hot 嘅你個做法咪冇問題
我負評錯左你 sor
Sor我柒咗
第三張唔係咁用

第四張直接武漢肺炎仲好
你可以喺一張 meme 加十個意思 亦可以加一個意思

我覺得 一個意思簡單直接好笑
你覺得 十個意思扭橋燒腦有層次

有咩好拗?唔關教條事
咁樣accurate啲
香港人上4chan一定俾人spam天安門
好好笑喎,又中point,你做咩成日質疑人哋整得啱唔啱,明明外國memer好接受evolve啲meme
「咩邏輯!?」好有細個睇 Keroro 軍曹啲吐槽 Feel 但形形不入

我冇話佢唔啱 係尷啫 其他都好
另外拜登嗰張冇 Title 同個感嘆號好笑啲
格格不入*
屌班中學雞走撚哂火入魔
我就話⋯⋯
呢句我覺得係唔識譯啫,前三格好正respect
套戲爛 拍戲既演員 導演 全部都會檢討下套點拍好d
美斯踢得廢 佢會去練好d下次踢場好既

而你 同出文宣既人 都係香港人 你唔屬於觀眾 你係屬於香港既其中一人 文宣 係幫助世界各地既人了解香港問題

定係你想講 你係香港 只屬於觀眾既獨立角色 所有香港既野同你無關?
好harsh呀你
無乜問題既,不過尷尬囉
你第一個point valid嘅,大隻佬應該代表真嘅罪名,但有索帶就唔應該係罪

第二個point唔valid,因為插畫家應該係想借「咁都入到罪」嘅荒謬性,去講唔應該鳩拉細價股人

但我同意可以作得好啲:
例如將大隻佬變成殺人犯,細人就犯咗貼文宣/藏觀星筆等
重新睇過啦
你又整啲出黎切磋吓~
memes既野不嬲都係自由創作,好既自然多人睇,唔好睇既就沉底。無需要拎啲差既出黎鞭屍
表達到意思就得啦
meme文化由西方帶起,去到第二個地方在地化又有咩問題
即刻要出黎駁嘴?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞