[年經] 做緊牙醫,你問我答 (3)

716 回覆
36 Like 2 Dislike
你係唔係睇緊invisalign之類既隱形牙套箍牙?有無問過傳統果隻應該唔使磨牙

試下轉用sensodyne 牙膏(或者其他含有potassium nitrate 既防敏感牙膏),每次刷完牙唔好浪口,lur 晒出黎之後等30分鐘先食野或飲野,搵牙醫做個fluoride treatment ,每半年一次,如是者應該會有好轉

同埋檢查下咩原因敏感,係牙肉萎縮?或者平時食飲酸野多、或者胃酸倒流導致法瑯質流失、牙本質外露所以敏感?對症下藥
我就快拆箍啦
咬合各樣好完美
但硬係覺得笑得唔靚 好方 露唔够上排牙 笑得唔燦爛
微笑好似無牙阿婆
上次牙醫reject左我想露多d牙既要求
咁仲有冇其他可行方法?
我牙醫好似想急急腳close file收新症
好苦惱啊 求ching解答
請問補完牙之後一年 間唔中食完嘢會感覺到酸痛係咪正常? 我係補上排隻大牙 正面補 基本上係靠補嘅嗰個位咬食物 同埋想問下點判斷補完嘅牙有冇返蛀??
醫生大哥
刷牙成日流牙血 都keep左幾年
洗完牙都冇乜用
有冇咩可以買黎自己用下黎改善個問題
例如漱口水 牙線等等
如有 可唔可以介紹邊隻好用
依家得技電動牙刷only
唔該哂
多謝巴打詳細解答同建議
係呀而家睇緊Invisalign ,因為返工要見客所以想揀透明牙cool,不過如果磨牙真係咁危險就都要再諗吓。

請問點樣判斷自己有冇牙肉萎縮、或者平時有做啲咩會導致牙肉萎縮?我有早晚刷牙,一星期三四日左右用牙線(不過有幾個位牙線掂到牙肉會少少痛)。刷牙嗰陣牙醫話要45度角對住啲牙肉,於是牙刷同牙肉其實有重疊位,會唔會係我手勢唔好刷走咗啲牙肉?

酸性嘢飲方面我懷疑飲茶可能都有關,啱啱上網search左話用飲管飲或者飲完即刻再飲啖水會好啲,今日開始試吓咁做先!多謝巴打既advice!
剝智齒係咪痛好耐
醫生巴打請指教🙏🏻
加速美白,效果無影響
無分別
靜係夜晚刷完牙先用牙線得唔得?
朝早起身刷牙前suppose 無食野
牙貼可能幫到你
或者整形拉高上唇
唔正常,返去check 下可能要再補
定期檢查加x光 可以check 到有無重蛀
牙線,日日用,同埋刷牙輕力啲
牙線隻隻功效都一樣睇你個人鍾意邊種
自己好難判斷,你google 下gum recession 既相睇下自己啲牙有無類似既情況

牙肉萎縮可以係因為牙周病、磨牙、咬緊牙、刷牙太用力、年紀增長 等等

刷牙唔好太用力,用牙線都有技巧,用錯會整損牙肉,睇下面段片
https://youtu.be/rm5oAAeoEnI
睇下生成點
唔該哂。漱口水有冇用呢?
一般唔會,不過有睇過話牙周病口腔細菌影響到腸胃入面既細菌組合,有幾可信就唔知
如果前面隻牙補唔到或者做唔到牙套就要剝
美國叫panoramic,應該同一樣野
牙模係study impression

自己做咁堅
得,最少一日一次
係,刷完先食野飲野
不大
Cool左隱適美4年幾
宜家仲有d “la”
好耐都咩進展
係咪埋唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞