[年經] 做緊牙醫,你問我答 (3)

716 回覆
36 Like 2 Dislike
想問下剝左智慧齒兩星期先返去拆線有冇問題?
淨係講蛀牙有分唔同stage, 有牙醫incipient caries會提醒病人有蛀牙, 有人蛀得深先會同病人講, 呢啲只係溝通同management上既分別。再講唔少問題單靠clinical exam係好難有definitive diagnosis, 例如periapical cyst and granuloma, 但ddx 對tx plan既影響唔大,好多時都係做完tx先拎去驗。反而cancer, soft tissue lesion等就要事前做lab test去confirm,更加容易建立ddx
請問剝完智慧齒牙窿生咗舊白色野出黎係咪正常?
本身佢痴係牙窿面 頭先心郁郁用條脷頂咗幾下
佢跌咗入牙窿入面 會點架
所以刷完牙再食早餐係好過食左先再刷?
但刷左牙先食早餐,啲牙又會污糟到夜晚先有得再刷好矛盾
想問巴打幫人箍牙/有冇見過人箍牙係剝上排牙嘅兩隻側門牙
如果有 係咪好嚴重嘅情況先會咁剝 thx
想問門牙有條由上而下既裂痕,想cool牙有冇影響嫁?
樓主靚唔靚仔
請問牙線食完飯用定係要等一兩個鐘後用會好D?
深咬( 應該算中級嚴重)
箍緊invisalign
完咗1個treatment而家加多咗個treatment

個牙醫用咗2粒釘黐咗落我隻牙到
覺得佢大力咗嘅,但係聽你咁講我又淆咗淆
會唔會又要加多幾個treatment
點解有部分漱口水用完之後 個口有黏膜既 係咪正常 定係唔適合我?謝謝你
巴打你好,請問你係外國升讀牙醫或本港讀完出國就業? 我都有興趣讀牙醫,有計劃去加拿大讀書。
想參考巴打意見
牙冠
牙橋
假牙套
有乜分別?

有隻大牙崩左4分1
補完都會甩

應該係做邊樣?
想問下ching 如果咬朱古力時隻大牙冤冤痛,敲下佢都有d痛,咁佢係蛀牙定牙裂
有時間就刷咗食完等半個鐘再刷
冇就刷左先食
如果刷得好 中間嗰段時間冇乜影響
冇咗嗰粒一係植牙一係牙橋
爛咗嗰隻要睇吓救唔救到
去搵個牙醫睇睇
有無平嘅電動牙刷推薦~100-300左右
最尾果隻大牙磨到蝕哂. 飲凍野好痛. 睇過牙醫話果隻牙牙腳有D彎. 要杜牙根既好難, 要搵專科. 要過萬. 另一個做法係就咁剝左佢..請問你有無咩建議, 杜牙根會唔會唔成功? 唔該哂.
真係要計需要幾多space先知 只能講剝4隻對面形嘅改變較大
之前cool 傳統,咁就近口腔尾二d大牙落左戒指,依家除左牙cool 都成兩年。依家尾二既大牙同最尾隻大牙有條罅,搞到成日發炎係正常?
仲有我想問下巴後縮係只可以透過整容處理,cool牙有冇用嫁?
想問一個問題好耐,我隻牙上面有一點黃色,唔知係咪成因,但擦極都唔走,個牙嘅表面有少少凹凸不平,想問呢d 係乜嚟?有咩方法可以整得走?係咪要磨平隻牙先得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞