[年經] 做緊牙醫,你問我答 (3)

716 回覆
36 Like 2 Dislike
樓主仲係唔係到 有野想問
我呢排不停磨牙 日頭磨到夜晚
覺得有幾隻好酸軟 仲要磨到啲牙崩咗 啲牙好似好鬆咁
我應該要點做
想問下D牙蛀左, 補過可唔可以再補?, 定係要杜牙根之類嫁啦
有隻智慧牙之前蛀左補過, 睇左個街坊牙醫, 佢話遲早都要剝嫁啦, 補唔到
智慧牙補完可唔可以再補?
巴打最好同個專科傾傾風險問題,照左cbct 睇下隻牙同神經線近唔近先,多啲資料係手方便做評估同決定,雖然我都想令你安心啲,但我唔能夠單憑目前資料比實質建議你

萬一做左手術神經線永久受損,單邊下排牙同下唇會無知覺,唔會影響味蕾,條神經線叫 inferior alveolar nerve 你可以google 下佢有咩用了解下

就咁睇相睇得出你上下門牙有過度磨蝕即係attrition,原因可以係磨牙teeth grinding/bruxism,咬緊牙clenching,酸蝕 acid erosion,胃酸倒流gerd 等等,到時去睇返牙醫問一問,如果係磨牙通常睇埋其他牙都睇得出

如果巴打年紀有返咁上下都可能只係自然磨蝕

睇左牙醫未?
但我返U睇牙,啲牙醫警告我以後咪再用電動牙刷,啲牙肉創傷係永久性返唔到轉頭⋯⋯ 手動就無呢個問題

最新出Mirror嘅Anson Lo代言嗰枝牙刷好似幾好用
小弟隻牙崩咗大概有3年
近1-2年再崩小小
有時食野唔小心用隻崩牙咬會痛
想問嚴唔嚴重
想問 食甜野個陣 其中一隻牙齒(剩係個隻牙附近)好痛,一掂到極甜既野就好痛,次次痛足幾分鐘先停,想問係普通蛀牙定點?
熱凍野都無事,但隻牙表面睇落又無黑 以前成日蛀牙 從來未試過咁痛
以前補牙搞到黑色一達達
可以點搞
感謝巴打
而家仲有冇得洗牙?
巴打,我屋企人有嚴重牙周病,醫生開佢深層洗牙全棚$18000,之後做手術補充牙根啲位,又要每個部位$8000(共$40000),又要剝隻大牙再整返一隻$30000。叫我屋企人預十萬,是否太貴?屋企人話先深層洗牙再睇情況又話唔得,要一個療程做,跪求巴打意見
Push

樓主仲係唔係度?
想問下如果我用sonicare
但我既刷法仲係用手動牙刷既方式
會唔會有咩問題?
其實美白牙膏有無用?有無好介紹?
Cool 完牙d牙好黃 冇左d琺瑯質(?)點好
點解傳統箍牙 有啲牙醫會mok左牙之後再上箍 有啲就上左箍再mok牙?
就咁箍傳統 冇落骨釘改唔改善到嘴突問題?
市面上嗰啲美白牙膏其實有冇用? 唔係講緊百幾蚊一盒嗰啲 係幾十蚊 例如高露潔紅色包裝嗰種
想問下意見 小弟大概六年前杜過牙根
最近發現隻牙變咗灰色 同埋有啲痛
通常係飲凍嘢 / 食嘢用到隻牙就會痛
然後平時咩都唔做 都feel到有少少隱隱作痛
想問下有冇人試過差唔多嘅情況
或者我隻牙係咪唔要得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞