[年經] 做緊牙醫,你問我答 (3)

716 回覆
36 Like 2 Dislike
你好呀牙醫,呢幾個禮拜發現下排啲牙好似長咗咁,但係就咁睇啲牙肉好似冇咩問題咁,刷牙又冇流牙血。

係咪有啲咩病,啲牙會唔會好快流曬啲牙腳出嚟嫁?
支持,留名
請問可唔可以幫下我?
之前係政府牙科補過大牙,用銀粉,而家FEEL到痛痛地,特別咬合既時候
會唔會傷到神經
好多年前睇牙醫,喺舌底有粒嘢,佢話我牙糟骨增生,牙醫話冇事嘅可以唔理,但係呢兩年越嚟越大,連另一邊都增生埋,好驚再睇牙要唔知點整
之前箍牙時牙醫磨左隻尖牙,佢冇完果下有啲痛,而家四個月後磨左個位突然食野,指甲掂中個位都痛。。係咪露左神經線。。?咁可以點處理好灰。。
究竟係刷牙先定用牙線先?
上網睇話用完牙線再刷牙可能會將污糟野刷入牙縫
上個禮拜打咗兩晚邊爐然後成個口腫晒我認係自己攞嚟
之後牙肉開始腫痛 刷牙hi到少少硬嘢會出埋血
依家刷牙都未流完牙血係已經無咁痛同消晒腫
左下有隻生咗一半嘅智慧齒,與此同時呢隻智慧齒牙肉個位腫到仆街
我係咪應該剝咗個隻智慧齒同去洗牙
p.s, 隻智慧齒就咁睇好似係夠位生,打直生嘅,係鬼鬼祟祟出咗一半,另一半俾牙肉遮住咗
利申:都有10年無洗過牙了
上個禮拜打咗兩晚邊爐然後成個口腫晒我認係自己攞嚟
之後牙肉開始腫痛 刷牙hi到少少硬嘢會出埋血
依家刷牙都未流完牙血係已經無咁痛同消晒腫
左下有隻生咗一半嘅智慧齒,與此同時呢隻智慧齒牙肉個位腫到仆街
我係咪應該剝咗個隻智慧齒同去洗牙
p.s, 隻智慧齒就咁睇好似係夠位生,打直生嘅,係鬼鬼祟祟出咗一半,另一半俾牙肉遮住咗
利申:都有10年無洗過牙了

btw其實係熱氣得滯定點
呢幾日有食綠豆沙下火同有食消炎藥止痛
菲獵牙科係咪最抵?最好?
下排門牙崩咗一忽,有冇得補
20歲人先箍牙會唔會太遲?
24箍 永冇遲
你再拖就遲
但痛幾耐?
最痛係頭2 3個月囉 要睇你個case需唔需要剝牙
你好啊牙醫 發現近排搵牙線撩牙拉出黎嗰下好痛
係咪蛀牙
我有隻同你一樣會間唔中腫痛下
睇過牙醫,佢話我打直生唔洗咁急剝,除非成日腫痛到忍唔到
我之後都有睇牙醫佢話我隻牙有一半俾牙肉遮住好難刷得乾淨一係用自己方法刷得乾淨啲,一係就剝
請問我啱啱拆箍 戴緊固定器 可唔可以去剝智慧齒? 會唔會有影響?
牙線係一定要用?
如果請左個索牙醫助護,會唔會同佢熟左後,襯無人係診所間房同佢做愛
口腔會引致牙周病同蛀牙果兩隻菌種
點解唔可以一次過消滅晒佢
有研究話有 一個族群過農耕生活但都冇蛀牙
係因為冇果隻蛀牙菌
咁多年只係試過兩次蛀牙
但牙痛發炎就成日,尤其最後隻大牙附近啲牙肉腫到包住隻牙
食野啲上排牙其中一隻大牙直線咁痛
但啱啱睇完牙醫話我無蛀牙 咩都睇唔到
會唔會係牙縫蛀左?
如果蛀左咁點樣補?
想請問下牙醫巴 我十幾年冇睇牙醫同洗牙 其實係咪會有咩問題? 睇自己啲牙多多少少牙上面都會有啲微黑色時線 係咪如果洗完就冇野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞