[年經] 做緊牙醫,你問我答 (3)

716 回覆
36 Like 2 Dislike
唔會唔好
想請問如果本身已經敏感牙齒再磨牙會唔會再嚴重咗?如果真係再嚴重咗可唔可以補返
我見香港好多ig 打廣告嗰d美白牙齒 想去但小驚
好似佢地都唔係真正牙醫操作

但好似大部分牙醫診所都冇漂牙呢個服務咁
屋企人有嚴重牙周病
門牙有隻好鬆,隨時甩,想請教下如果甩左,除咗植牙,仲有冇其他方法
我有開咬問題,但無倒及,
得四隻大牙有接觸面,
連豬扒薄少少都咬唔到,有影響發音
啲大牙好長好大隻,長過其他牙好多
開合口牙骹卡卡聲
試過睇兩個醫生都話唔識處理我個case
去咗菲獵教學病人收咗我,但要做手術(未照X光)
但其實我下巴無向前突,面型大致正常係大咗少少
睇過台灣有啲係上牙釘唔使開刀
會唔會係香港落後過台灣呢方面?
同埋菲獵整會唔會傾向咗開刀既方法處理問題?
因為教學病人唔開刀無得教學?
牙醫幫我漂白左隻牙,但時間耐左好似變返有少少灰色,因為牙醫話門牙比較用得多,可能會脆弱,而家先20幾歲,會唔會好易裂?
有人話用完牙會酸 敏感左 可能會變敏感牙齒 會唔會架?
想試但有啲驚
我一共剝咗五隻牙 包括上顎兩隻智慧齒 剝完智慧齒嗰度有space 我想問吓 係咪上顎牙齒都會向後移 即係臼齒會移向到智慧齒嗰個space度? 麻煩晒!
Thx
會, google 下abfraction 了解下
可以,不過如果你唔戴night guard 補左都好易甩
唔熟香港,美白成份多數用hydrogen peroxide 或者carbamide peroxide,通常0.1% 到40%濃度,濃度越高,快啲達到成效,但敏感既機會同痛既程度都越高。最好係做濃度低 (15-20%) ,密啲做,做多幾次一樣可以做到40% 既效果。
牙橋或者假牙
唔好意思我唔清楚香港情況都唔知咩係菲獵
不過照你咁講你應該係搵箍牙專科,箍牙可以改善到你只有大牙有接觸呢個問題
至於卡卡聲,一般如果無痛都唔需要治癒,如果痛可以睇TMJ /TMD專家
通常臼齒就建議做牙套
其餘前面既牙都可以唔使做,除非植
本身隻牙崩左或者蛀得好嚴重
會,但只係短暫
唔會
Zenyum 做唔做得過?
本身細個cool過牙 但而家門牙愈黎愈歪
洗牙員同牙醫做既野同與不同
多謝醫生回覆

唔好意思我1999左
想請問如果係箍牙嗰種磨牙呢?醫生話唔夠位但又未去到要剝牙,就建議磨牙比啲位。
但因為自己本身已經有敏感牙齒,仲有蛀少少補過牙,飲室溫凍少少嘅水都麻一麻。
呢種磨牙係咪都一樣會令敏感牙齒嚴重咗,但有得好似補牙咁補翻?
Thx
政府補牙同杜牙齦係咪一定整完銀色
蛀牙同敏感牙齒都唔好漂,所以最好揾牙醫檢查先
搵d做aesthetic 同連鎖多數都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞