[年經] 做緊牙醫,你問我答 (3)

716 回覆
36 Like 2 Dislike
最近睇牙醫佢叫我cool牙
佢話我啲牙向肉生搞到條脷冇位放
跟住塊面變長同埋腮位會睇落肥左
又話過多幾年就會睡眠窒息
但我問過我屋企人我又冇鼻寒

其實佢係唔係想sell我cool牙
門牙上黃下白兩截色係點解?
可以點整番靚佢?
我想問勁多年冇洗牙會有咩問題
乜唔係早餐後刷牙咩?
刷完食早餐,咁咪又有層膜係個呀度
ching 想問下補牙 / 牙套幾錢?
之前智慧齒生出黎,之後隔黎隻大牙斷左一半,有個大窿,冇理佢成年,佢都唔痛。

1. 唔知係因為智慧齒迫到佢斷,定係蛀牙嚴重到斷?

2. 如果一直都唔痛,係咪代表冇蛀到落神經?咁仲洗唔洗杜牙根?直接整牙套得唔得?

3. 會唔會其實隻牙已經死左所以唔痛?要剝左佢再種牙?

有冇牙醫巴打幫到我,謝謝!
去 exam D 牙醫成日搵支鐵野"了" D filings. "了"牙gap, 果D 金屬完全唔會整花呢D 物質?
有咩食物可以keep住牙齒健康/防止蛀牙?
多啲飲綠茶係咪真係有用?
想問如果fs 填膠(左右最入個兩隻)

每隻幾錢左右

係咪高度建議要做?

謝謝樓主
會蛀牙
牙肉萎縮左係未唔會生得返?

見到有d牙周治療專科醫生,佢地同一般牙醫做法有咩分別?好似好貴....
成日牙肉敏感,牙肉會好紅,想問有咩方法可以解決
想問牙周病牙鬆
除左剝牙有咩補救方法?
thanks bro
細細個呢睇牙醫,牙醫比左紫色類似藥丸叫我咬碎用條脷Lam哂係牙齒表面上再刷牙,用完一排啲牙會香好多,唔知係咩黎架呢?因為我由細到大刷牙刷好足,又少飲染色類嘅飲品,但係牙就係黃。
救命,我隻臼齒咬硬野幾次,最近半年開始有牙齒碎片係食食下野時剝落,最後一次剝落後發現隻臼齒已經由頂到底碎成一個窿,佔隻牙15%左右

我應該要補牙定係成隻要剝再植牙?

門牙 好細個撞甩左
長期冇左隻又冇去整
兩邊已經開始愈黎愈埋
想做牙橋得唔得
巴打 想問隱適美要磨牙 其實對隻牙有咩傷害 磨完係咪要好小心打理 驚有敏感牙齒
門牙崩建議點補 上排牙好多都崩因為之前倒及 諗住箍完去補
牙肉過多點搞
想問杜牙根 係咪已經好嚴重 唔理唔得
巴打 我個case同你差唔多 條脷唔夠位放平頂住呼吸道
我都冇鼻鼾 不過訓好多個鐘都仲覺得攰同埋口乾

樓主 想知就咁cool牙可唔可以擴大上下顎create多d位俾條脷 改善睡眠窒息?
Invaslign 整壞門牙???? any details?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞