[年經] 做緊牙醫,你問我答 (3)

711 回覆
36 Like 2 Dislike
其實如果唔痛無咩問題可以唔使理佢
儲定錢到時要剝就植牙
果個程序叫polishing
通常大人就用超聲波洗,再手刮,最後做polishing
小朋友就齋手刮加polishing
人體骨骼隨年紀增長都會有變化
自然生理現象
之前cool過牙 但係搞到隻牙比之前黃左 可以點搞
而家咁樣未浮上牙肉面都可以剝架啦?
生咗出嚟嘅下顎智慧齒揾普通牙醫定專科好啲
1. 牙隱裂是咪一定要做個牙套去保護?洗唔洗杜牙根? (現階段唔痛,飲野無敏感)

2. 下排有隻大牙(非智慧齒)因為無換到牙,係隻乳齒下面有隻牙打橫生係牙肉入面 (無痛無影響咬合), 有無必要開刀剝? 因為有個牙醫係咁叫我要開刀剝o左佢,話會頂爛d牙,但今年24, d牙應該成哂型唔會再長?依刻唔痛是咪唔洗剝?
好疑惑,麻煩哂
可唔可以講下用邊個型號 thanks

另外想問下 用牙籤撩牙揀到牙罅大左 有乜可以做到
琺琅質點樣修補
想問下係咪所有牙醫都可以轉介紹 病人去醫院mock智慧齒 9年前 係出面開刀mock左三隻果陣 個牙醫冇照X光 所以睇漏左一隻 呢幾日 爆牙肉出左黎
睇怕呢隻都係同上次一樣要開刀 再打碎 一粒粒拎出黎
箍完牙
箍之前無剝智慧齒
剝左會唔會令到排靚牙移位😂
現在用力咬先有d痛 條利唔知點解好想係咁舐隻牙 隻牙唔郁佢唔會突別有感覺
跑步 飲咖啡 會feel到入面漲下漲下咁跳動
收縮蘋果肌會feel到隻牙附近d 牙齦扯住 同隻牙有dd痛
上網睇其實我似係 acute pulpitis? 咁即係點都要杜牙根
巴打你好 想問下我本身有粒第二小臼齒無左
而另一邊嘅第二大臼齒得番好小部份 連住隔離粒第一大臼齒
想問依個情況 大約要點搞法 同收費如何?
最近幾日發現啲牙既邊邊位變黃左 係牙同牙中間好似有啲灰灰黑黑 想問下關唔關我呢兩三星期日日用chlorohexidine 嗽口事? (因為剝智慧齒個牙醫開比我)
同埋想問下呢啲黃黃黑黑去洗牙可唔可以去到

另外呢 我上星期開牙剝左下面一隻智慧齒 個牙醫都講明話會聯左針之後會見到少少牙骨 想問下咁樣係唔係正常? 個窿通常要幾耐先埋哂? 佢日日sip哂啲食物係入面搞到我好驚
如果本身有蛀牙補左銀色有冇得再補翻白色🤔
本身箍過牙,而家每隔幾日戴retainer
有啲野無得預防,年紀大身體就會產生變化
小朋友通常無咩牙石所以唔使用到超聲波
要睇下點黃法,有啲情況可以漂,有啲情況只需要洗牙
可以
睇下生成點同個牙醫有無經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞