[年經] 做緊牙醫,你問我答 (3)

711 回覆
36 Like 2 Dislike
點解唔箍得?
色問題可以做牙貼
無論如何唔建議剝再植牙
之前睇過好似話唔夠穩,唔知係咪無左牙根佢咁講我咁聽
智慧齒打橫生係咪會逼到成排牙都唔齊?
做過個係照返依家個情況固定唔再移位定會箍返好嗰2隻
大概幾錢到
其實retainer可唔可以係唔係箍牙嗰間到整去第二間
同埋整全膠套work 唔work
Thank you
如果箍牙既話 上面剝兩隻平衡返唔得咩? 一定要植牙?
巴打請問可唔可以講多啲植牙有咩唔好?清潔問題?同埋點樣可以減低佢嘅唔好處

天生少兩隻恆齒 一直用緊隻乳齒
暫時好健康無鬆 但醫生話就算保養得好都多數用唔到一世 要剝咗佢哋再植牙
呢個視乎個人情況而定,可能你情況唔適合
唔會
箍返好
價錢唔清楚
可以第二度整(至少美國呢邊係可以)
全膠可以,同個牙醫講
植牙唔係為左平衡上排
如果條隙細既可以箍牙箍緊佢
我以為你講緊上排無左兩隻門牙所以提出植牙諗住美觀啲
下排就可以箍緊佢
無真牙咁受得力,得別係如果有磨牙習慣一定要做night guard戴住瞓,植牙個implant 有機會裂,雖然唔常見,同埋植牙唔係100% 成功率,雖然都高達90%,植牙比自己牙容易被牙菌膜影響導致牙周炎,牙齦炎 所以要更加清潔得好,一定要日日用牙線
用多幾日再用埋牙線睇下有無減少
用電動牙刷無咩手法講究,只要沿著牙同牙齦刷就得
點解會間唔中流牙血 唔係刷牙都流
想請問一下最近日日刷牙都會流血 係近呢幾日先有呢個問題 係咩原因搞到咁呢
可能係牙齦炎,洗牙加日日用牙線睇下有無好
如果唔關牙齦事就可能要驗下血
如上
漂牙幾銀
Openbite用隱形牙cool得唔得?
Hi想問下
1. 如果門牙同隔離果隻牙都有補過牙但已經變黑左好似氧化左咁,應該點搞好?
2. 用牙線先之後刷牙定刷左牙先用牙線?
3. 牙線有分含蠟/冇蠟,有咩分別?

唔該曬
請問牙齒對唔齊中線,有無得用箍牙解決?感覺自己上下排牙齒對唔齊中線之外,個嘴都少少歪。
一個月揾幾多錢/一年揾幾多
有冇咩牌子電動牙刷推薦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞