[年經] 做緊牙醫,你問我答 (3)

711 回覆
36 Like 2 Dislike
想問下箍牙前mok牙有咩要注意
要mok前面4隻同埋智慧齒
要預幾多日recover?
冇戴鐵線retainer大半年移左2隻牙
戴返又好痛 痛到好難入睡
除左鐵線箍住痛之外,d膠會un住牙肉(下棚)
點解決
兩星期後剝兩隻,一上一下,下要開刀,去專科剝,做埋監察麻醉,個女牙醫勁細粒,會唔會唔夠力...好淆底
智慧齒向外打斜出咗一粒仔 生哂出嚟會唔會刮到我塊面
想請教關於磨牙牙套既問題,
上年的起心肝去搵牙醫整個副牙套, 想問成8,9個鐘戴住副牙套對牙會唔會有咩負面影響?
同埋副牙套係咪戴幾個月就要換, 有聽牙醫講次次刷牙都順手刷埋副牙套, 但過3,4個月之後就又黃又核突, 我怕唔知再戴落去會唔會易咗蛀牙?
1. 其實咩叫杜牙根?

2. 有幾隻爛牙無理到 柱到無哂 得返個底 唔痛 可以點做?想植牙返得唔得?
巴打你好 想請教後排臼齒嘅正常咬合應該係咩樣子?

上網睇咗啲圖主要係話上下排既牙 打橫睇 卡拉卡拉對位就得(I.e.前後),但就冇提到上下牙咬埋果陣應該點重疊(I.e左右 / 離條利遠啲定近啲)。

事源係黎緊做Invisalign箍牙,出咗一系列電腦模擬圖,醫生問我ok唔ok:咁視覺效果 、箍牙需時等等我都自己判斷到 覺得ok,但係除咗呢啲我都關心牙齒嘅長遠健康同實用性,但呢方面就唔太識判斷。
其中我比較在意嘅係咬合問題:睇圖上下排牙本身大概90%重疊,箍牙後上排牙有擴弓效果,變左對相下排牙突出多啲,大概得翻65%重疊位。同我記憶中牙醫用嚟示範點擦牙嗰個牙齒模型好似唔太一樣(印象中只係上排突多少少),想問咁樣正唔正常?咬野會唔會難左?

唔該巴打 唔好意思形容到1999 附上電腦效果圖做參考(左右都係咁)

https://ibb.co/jJR4cf1
https://ibb.co/4NN9pBg
請問小學蛀牙用的銀色填補物可唔可以換?
長年累月下來已經變左黑色...雖然係入面啲大牙唔係好覺眼...但宜家啲填充物係牙色好似靚啲
Thanks
唔多
去照下睇下生成點先知
搵個tmd 專家睇睇好啲
可以用
下牙頂住上面門牙係正常,如果箍得好既話,就算你之後做Invisalign 結果都係一樣
通常頭半年會建議戴retainer 有咁密得咁密,之後晚晚戴應該唔會有問題
煙屎牙一睇就知
Technically yes but in reality you can barely see any difference
要檢查睇下咩原因,係咪同咬合有關
睇你忍唔忍到
唔會多
牌子唔重要,最緊要搵有氟同無酒精成份
有隻門牙杜左牙根本身小爆,可唔可以直接植隻新cool都慳返?
可以淨係剝一隻
唔會大細面
價錢唔清楚
咩原因爛?
未必係蛀,可能係漬
如果真係蛀,多數要成個牙橋重做
有啲話含酒精成份會容易致癌
唔建議用有酒精成份既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞