[年經] 做緊牙醫,你問我答 (3)

711 回覆
36 Like 2 Dislike
本身未出智慧齒
前日去check牙 照到下排兩隻智慧齒傾斜咗 但上層正常 如果要剝係咪要連埋上排一齊剝?

有冇可能呢4隻牙永遠埋喺牙肉唔出嚟?
無氟牙膏有無邊隻推介?
洗完牙過咗幾日,牙肉腫咗
想問下係咪正常
點解美白牙貼唔可以刷完牙即刻用 啱啱唔記得咗刷完牙就即刻癡咁會點
可唔可以掹咗佢但唔整返粒牙入去?唔想痛兩次
有陣時智慧齒會痛(連埋牙肉腫痛)
過一排又會冇野
係咩事呢?
似發炎喎
我間唔中都會咁
前兩日洗完牙 今日突然牙肉腫 keep住有啲痹痛 鹽水係咪可以舒緩下
照x 光見到下排2隻智慧齒打橫生
係咪唔會生出嚟 唔洗理佢?
喺美國睇牙醫,照x ray 發現有好多蛀牙
但係香港牙醫檢查用肉眼係話冇蛀牙嘅⋯
美國牙醫話x ray 上面個crown 形狀有凹就係蛀左
咁係咪最好補左佢?定可以等蛀深啲先補?

本身好易蛀牙,但唔明點解香港牙醫檢查係用肉眼 美國就全口x ray

仲有我有隻臼齒以前補過,xray 見到牙腳有影,係咪最好盡快杜牙根?定可以等到痛先杜?
x-ray 會準確d,因為有d地方肉眼冇咁易望到
25歲cool牙會唔會太遲? 聽講宜家cool牙可以唔用鋼線
剝完智慧齒見到隻牙有青青地綠綠地色既牙肉癡左係上面
係咪我d牙有咩問題
巴打你好
我最近舌側底俾牙咬親 之後就生咗粒菲滋(我覺得)
之後3、4日有好轉 無咁痛
但係我有時即使無食野
個口都好似滑一滑咁 好似排牙無意識咁抽搐一下
之後又差啲啲咬返個舌側位置
類似情況都有3-4次

同埋我成日都咬到舌 會唔會係我牙唔齊問題
因為我上門牙同下門牙唔齊 下排牙偏左少少
定只係我熱氣
想問下Carbon Coco 會唔會傷到牙齒??
如果補左牙既地方 再用藍光美白 會唔會有問題
杜過牙根可以箍牙?
我想問杜完牙根係咪一定要做牙套?
唔做得唔得?
Thanks
想問下,種牙vs搭牙橋,其實邊樣好啲?搭牙橋要前後兩隻形都磨細
想問下 有隻大牙下邊位補過,夜晚用牙線無啦啦卡住左,跟住物料飛左出黎,係咪無得救?ps 補左第二次了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞