[年經] 做緊牙醫,你問我答 (3)

716 回覆
36 Like 2 Dislike
2/30 年都得
無聽過,係美國唔係好興,不過好似全球其他國家都幾多人用
唔熟香港
Invisalign 好
呢個未聽過,唔建議
好多人好無醫德,有啲牙醫為左錢連自己基本係醫生既身份都唔記得左
要搵個好既牙醫唔容易
用得
帶牙套嘅話 隻齙牙會磨平定剝?
係咪有啲procedure 食水好深?而病人係分唔倒係咪必要定係optional(為美觀嗰類)?
睇你有幾嚴重
通常都唔會剝
總會有procedure 食水深
通常會講明邊啲要做,邊啲係optional
以前個老闆好鍾意小小野就叫人補牙,咩都講錢,幾pk
美國整牙好撚貴(應該係醫療就貴)
即係唔一定要補?
同埋係咪牙醫無西醫咁 evidence based ?呢幾年做補牙,牙醫都會照張x ray先
Thx 巴打
有人話健康既牙齒本身就應該偏黃 而用美白產品會令琺琅質受損 仲唔健康
呢個講法岩唔岩?
Invaslign 整到壞死左一隻門牙,杜左牙根,牙醫叫我做牙套,呢個方法係唔係最好?

牙套應該點保養?
隻智障齒一時痛一時唔痛 係咪即係已經要剝
係一咬到佢就痛 但我又好鐘意成日去咬佢
而家上顎兩邊落咗骨釘 係唔係可以改善嘴突?🙏🏻
thanks!!
唔使驚啦,杜完牙根你唔會感覺到有咩分別
只要麻醉藥打得夠,杜既時候多數唔會有感覺
建議杜前半個鐘啪600 mg ibuprofen

得paracetamol 500mg
Book左聽日再去見醫生,睇下點
唔會keep住痛,係有時無端端/接觸到某個位就那住痛一下(神經痛)但又好快消失個痛感,之後就變咗麻

宜家食完野都會用水漱口,再用漱口水漱,一日用三次漱口水左右其實好唔好
巴打想問下牙周病係咪會影響到腸胃,同埋智慧齒頂碎左前面隻大牙,應該剝一隻定剝哂兩隻
想問下第二次箍牙係唔係大機會會用到牙釘 ?
我依家d 牙走晒位 隻門牙又突返出嚟
美國讀牙醫學費貴,時間長,成本高自然收貴啲,唔係搵鬼做
有啲位近如果無蛀係可以唔補
牙醫係evidence based 只不過牙醫主要係私人開,監管無咁嚴,好多牙醫未必跟evidence 做,特別係老牙醫好靠經驗,加上我地做既野不斷進化,佢地未必跟得上或者好固執食古不化,所以個個做既講既都有少少唔同
健康既牙齒無話咩色,只要無蛀牙,無牙周病都係健康,飲得咖啡、紅酒多、食得咖哩多就自然會黃,唔代表唔健康
美白產品唔會令法瑯質受損,啲成份會滲透入牙本質,所以唔會影響到法瑯質

門牙有時未必要做牙套,除非隻牙黑左或者崩得好緊要
一般可以就咁補左個窿 (至少美國係咁)
去check 下
通常痛多數要剝
箍牙係可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞