[年經] 做緊牙醫,你問我答 (3)

716 回覆
36 Like 2 Dislike
杜完牙根係咪一定要整返牙套? 我前年杜完大牙都好大面積 如果而家先去整牙套會唔會太遲
1,唔一定要做牙套,牙隱裂好常見通常唔使理佢,除非有其他因素例如本身有補過。好視乎個別情況去決定。唔痛無蛀就唔使杜牙根

2,都可以咁講,呢個年紀未必會再長。剝就一了百了,唔剝都至少年年檢查確保佢無再長
扁桃腺發炎左幾個月未好
口腔同咽喉都發炎
但好想洗牙好污糟
驚洗整損少少都好難好
洗唔洗好

智慧齒唔想剝補唔補到牙
見到前排啲牙有裂紋係度 好擔心會崩
已經約左見牙醫我會唔會冇曬啲牙
下面一邊智慧齒出咗一半另一半比牙肉包住 要 唔要 剝
如果牙齒正常,冇敏感牙齒之類,會建議用邊隻牙膏最好?
有冇咩軟毛既牙刷好推介?
想問下如果監察麻醉或全身麻醉剝牙,係咪有架生將個口擘大?
上網見人話食完嘢唔好即刻刷牙,因為食物會製造酸去酸啲牙,再刷會傷到啲牙,至少要等15至半個鐘先刷牙
但亦有人話每食完一餐就馬上刷牙係最好
到底邊一邊先啱呢

同埋見人話口水同牙膏係可以幫助「修復」輕微蛀牙,係真唔真呢定只係有防止蛀牙變得嚴重嘅效果?
https://youtu.be/ixo0V6rNqi0
好似真係無乜evidence可言,個個diagnosis treatment plan都唔同
牙黄嘅話去洗牙會唔會令啲牙變白啲,同埋牙有少少黑色群牙肉邊但唔痛,點做先清得走
岩岩上門牙杜完牙根(上年崩過但補返,不過依個月開始痛)
咁牙醫話整牙套的話要先整牙柱($2000)
再有兩個options,一係整隻合金牙套(裡面金屬外面瓷$3000)但無咁靚
一係全瓷$8000
想問兩種係咪一樣耐用?合金的話會唔靚成點?
記錯,合金應該係$5000
我想洗牙
成日流牙血係咩原因
掉返轉,唔同dx and tx 都各有evidence support,只係一個condition 未必得一個possible dx and tx,而有啲情況亦未必建立到definitive dx。所以唔同牙醫有唔同睇法,根據經驗建立自己一套,但背後既principle 都係基於evidence。同埋aesthetics方面既治療亦好視乎病人需要。
視乎面形同夠唔夠位
頭幾日發炎好正常,飲多啲水休息多d
等半個鐘
輕微可以修復,但講緊係好初期而你自己都唔會注意到
tx 唔係個個一樣就合理,但dx個variation 就唔合理囉,你見到最後全部牙都有畀人話過有蛀牙就知,有就有無就無㗎啦,你估真係叫你睇腫瘤咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞