[年經] 做緊牙醫,你問我答 (3)

716 回覆
36 Like 2 Dislike
我本身上星期生飛滋,用左口健樂
發現仲係痛,之後用鹽水,漱口水,同揸飛滋膏
而家飛滋無咁痛
但牙肉好腫痛

好擔心係牙周病,甚至口腔癌
(30 ,飲食清淡,唔煙唔酒)
求解答
可以用水
吞左無事唔使驚

要檢查先知咩原因,咩資料都無診唔到症

通常幾歲開始就應該用,可能以前啲人無咁著重預防,所有人只要有牙都應該用

可能牙齦/周炎,去洗牙同埋日日用牙線
你要同牙醫講檢查下果隻牙有無事
去搵個牙醫檢查下啦
呢啲野可以有好多可能性,未必係癌唔好自己嚇自己
依你經驗,其實多唔多機會
左右下邊都生左智慧齒
如果唔理佢有無問題
要剝咗佢一隻幾錢

兩隻都見到牙面 爆開左啲肉
打喊路有時會甩較
但可以自己合返埋
長遠會唔會有問題
sorry唔知冇無重覆
請問箍傳統建唔建議用電動牙刷?
用緊矯正用個種中間凹牙刷
心思思唔知會唔會電動牙刷乾淨d
搵牙醫洗牙係咪會知你有食煙?唔想比個相熟牙醫知我有食煙
上下唇唔平衡
下唇偏咗向左 想知箍牙有冇幫助
我上排有隻牙 (應該係小臼齒) 之前蛀左 都幾深下
然後去左補牙 果陣牙醫都話試下就咁補 睇下之後仲痛唔痛
但補完之後隻牙飲親凍水都會有痛既感覺(幾秒)
之後去睇政府既牙科,個牙醫睇完X光片話我牙根無發炎+話我只係痛幾秒 唔需要杜牙根整死隻牙
叫我用抗敏感牙膏試下, 但我用左幾個月都好似無咩用 如果飲凍水都係會痛幾秒

想問下我咁既case係咪多數都要杜牙根解決?
想問 cool完牙
帶緊retainer (邊明)
但爛左
有冇平既地方可以整
問過價好多都要1000上下
做左牙橋好多年
最近見真牙果隻牙上面既牙套同牙肉中間有黑邊
係咪即係入面隻真牙蛀牙?
咁既情況會點做?
已book 牙醫不過一日未睇一日都好擔心
本身唔覺有痛/不適
發現之後一得閒諗起牙有問題就會覺得有d 酸痛
已經分唔到係真痛定心理作用
之前睇過新聞話部份漱口水較容易致癌
你建唔建議用?
想問近日發現隻牙正面有個黑點 直徑<1.5mm左右 係咪蛀左
用手了佢有D硬嚴唔嚴重
阿媽生左粒嘢係口入面唔好
係咪睇牙醫定要睇普通科醫生
早一兩個星期下排門牙無啦啦幾隻一齊向上突出黎 摸落重好似鬆鬆地 搞到合埋牙上排會比下排門牙頂住左合唔埋
平時我唔太理 訓醒教就冇事
但係今次訓醒之後就有一兩隻向上突出黎 好唔舒服
重有d 情況係牙縫有野就會突左上去(只係門牙附近會)但都係近排既事
究竟係咩事
1999唔知明唔明我講咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞