[年經] 做緊牙醫,你問我答 (3)

716 回覆
36 Like 2 Dislike
樓主唔見咗
擴大上下顎要成年前做先有明顯效果

p.a. 本人非牙醫
理論上係磨走少少琺瑯質
𠴱度冇神經線既
傷唔到牙本質
所以唔會變敏感

但磨完之後冇咁光滑
刷牙功夫要做足

p.s. 本人非牙醫
我都係 應該係牙肉萎縮
香港有無得搞
我都好嚴重下
係咪要牙齦移植
我仲好後生下
刷牙可能唔乾淨
最近有隻大臼齒上面有黑點
另一隻就有種浮浮地嘅感覺
但呢半年應該都好唔得閒
想問呢啲係咪應該要儘早睇牙醫冇得拖?
同埋請想問隻牙點樣先要補牙
睇開一間去睇你間有冇問題,會唔會牙醫唔同會有唔同結果??
醫生你好
請問點解會磨牙
對牙齒長遠有咩影響
小弟而家箍緊牙用唔到牙線,有冇其他方法保持清潔
(除咗刷牙之外)
想請教下磨牙有咩壞處, 會唔會減左琺瑯質?
箍牙點會用唔同牙線。。
日常清潔基本上冇野取代到牙線
牙齒外層就係琺瑯質
磨牙點會唔減
但係啲鋼線唔係會頂住咩
你要穿過去
或者用專用牙線棒
最好幾年洗一次牙
同埋洗牙幾多錢先叫合理
想問下如果照X-ray睇咗牙肉有個位吉
牙醫就轉介我去專科填翻個窿佢
佢就話一定要填咗先可以蚊智慧齒
請問嚟個窿我係咪一定要填咗先蚊得?
識唔識醫牙科以外嘅病?
點解搞成咁都唔去睇牙醫
C/O:
有時候食酸野,補牙個位咬落去會酸痛
HPI:
5-7年前蛀牙去補(左邊下方嘅大牙),同一個位補左2次
mild to moderate numbness occasionally aggravated by chewing acidic food with that teeth, relieved instantly afterwards
Numbness at local area only, no radiation
no resting numbness / pain
no muscle weakness
occasional tmj crepitation during protraction and retraction, painless
occasional headache
PMH:
5年前剝過4隻打橫生嘅智慧齒
no previous trauma

點睇成日食酸野只係咬右邊,已經有少少肌肉唔平衡
救命 啱啱補牙果度甩左
已經係兩個月內第三次 除左杜牙根整牙套外 有冇一勞永逸嘅方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞