[年經] 做緊牙醫,你問我答 (3)

716 回覆
36 Like 2 Dislike
太嚴重骨釘都唔得
同埋手術對面型改善效果比較明顯
但都有可能for教學
想問下如果唔想用牙線 水牙刷可唔可以代替呢?
想問下如果唔想用牙線 水牙刷可唔可以代替呢?

Sor 冇睇第一頁
唔該呀Google左大概明係點樣
search左一輪 香港得有一間牙科醫院有寫價錢
但個treatment名係"Temporary Implant Denture/ Overdenture/ Bridge"
請問係咪有分Temporary/permanent
例如temp係可以拆出洗咁?
謝謝

btw...香港d牙醫收費真係非常唔透明 亦唔知佢地d診所可以做邊d治療
好難做資料搜集

link for 大家ref.: http://ppdh.org.hk/zh-hant/schedule-of-fees/私家病人收費表/
Hello 巴打!

之前跌崩咗兩隻門牙,整咗牙套,但又黃又大又假,仲好似越嚟越哨,所以諗住整陶瓷牙,想問一隻個價係咪都要5位數?

仲有,如果本身都哨哨地,想整完陶瓷牙再cool牙,想問咁樣對陶瓷牙有冇影響?

唔該晒
hi~想問下巴打補牙大概幾錢左右?
唔小心咬到鐵筷子搞到一隻門牙崩左個角仔
想補翻但又唔知補牙要幾錢
巴打有冇識嗰牙醫補牙收費比較平?
急問 本身有牙周病

今日洗完牙流血正常 之後全日都係流少少

頭先食完晚飯 流血不止 點算
求窮撚電腦牙刷推薦
你個人覺得應唔應該買水牙線?
同電動牙刷相比,水牙線同電動牙刷相差不大?
對Zenyum 唔太熟悉,上網睇左啲資料,zenyum 可以做到既野有限,比起上黎Invisalign 用途更廣,視乎你情況有幾嚴重,要檢查後先知
係咪我理解錯你條問題?
洗牙員只係洗牙
牙醫基本上做一切同牙有關既野
有可能會,不過如果你牙齒敏感係因為牙肉萎縮就應該唔會有影響
呢種磨牙係磨牙同牙之間個位製造空間去移動隻牙,所以無辦法補得返
可以補或者做牙貼,唔熟香港價
香港唔知
不過今時今日至少係美國都無咩人仲會用銀色
你睇既應該係16-18

Temporary 既意思係啲人剝晒牙之後,佢即刻幫你做一副等你唔使無牙,通常3-6個月後再做一副正式既,因為剝完牙個牙骨會收縮變形,要等6 個月先會定形,所以即場做果副只係臨時唔係permanent

Implant supported denture 係唔可以自己拆出黎,要定期搵牙醫幫你拆再清潔牙肉,平日用水牙線清理

Implant overdenture 係可以拆出黎,通常平啲,原理就好似衫褸咁啪副假牙落個implant 度
係美國既話通常都要5位數港幣,香港價唔知

最好箍左先換
睇完po 啦
我唔係香港做㗎
啱啱做完都正常
可能會持續一兩日
記住日日用牙線就唔怕

唔好食熱野,頭24 個鐘唔好浪口,之後可以每4-6個鐘用暖鹽水浪下口
Oral b
如果2隻門牙中間蛀咗少少 咁嘅情況補唔補到隻牙?
對水牙線無咩特別睇法
推介電動牙刷,如果你有錢可以買埋水牙線黎用,水牙線用唔用分別唔大
補到
最後都係去左睇急症 睇下要唔要開止血藥先 聽日仲要返工 自己只可以按住出血位止血
係呀 我應該就唔係牙肉萎縮嗰隻敏感,主要係牙齒個三邊敏感。
如果冇得補返請問會唔會有其他敏感牙齒嘅治療方法?好驚有而家嘅敏感牙齒變到嚴重敏感牙齒,敏感到杯水室溫凍啲啲都敏感

其實我都唔太想磨牙,不過醫生話冇可以磨牙嘅方案..唔想磨牙就只可以放棄箍牙..好糾結

再次多謝巴打
用濕既茶包放係出血位可以止血
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞