[年經] 做緊牙醫,你問我答 (3)

716 回覆
36 Like 2 Dislike
岩岩剝左下面門牙數起第二粒臼齒,係咪要種牙?唔種牙骨/肌肉會退化?

樓主你得閒先答我啦,先thanks
剝完智慧齒keep住口乾係發生咩事
搽左潤唇膏都甩皮
唔知係咪啲藥既副作用
我今日剝左大牙,想知有冇話幾時之內要種返
呢幾日牙痛 今日去咗睇 佢幫我影X-ray 250*2
同我講話有7隻牙蛀咗要補 今日補咗3隻都差唔多3000
有一隻之前甩咗 甩剩少少牙根 佢話要剝再植返牙
我:植牙係咪好貴
佢:2萬幾啦
你仲有幾隻智慧齒要剝
Ching知唔知香港邊度有d平d嘅補牙service 我窮撚
同埋想問下植牙定做牙橋好d
見植牙好貴同埋要做手術好似好恐怖咁 我會愛護牙齒咖啦
今日補完大牙但隻牙勁痛, 係咪正常
3M填充物料有冇一隻樹脂物料包裝係好似必理痛包裝大大一個半圓球體?
太接近神經有可能係敏感試下食幾日止痛藥
樓主 近排洗完牙,杜左牙根果隻牙成日咬野就痛
會唔會有咩問題
照計杜咗牙根隻牙冇神經線係唔會痛,可能係其他牙有問題,又或者杜得唔好,無論如何你都係要去睇牙醫睇吓係咩問題
剝咗門牙隔離第2隻牙,太細隻牙唔夠位係咪唔可以植牙,只可以用牙橋?
cool過牙但無戴retainer移左位 可唔可以再cool
近兩星期牙肉掂下就流血牙肉有少少縮,咬合感覺唔同咗知唔知咩事
有惡臭就搞掂啲牙周病先,唔係peri-implantitis 浪費錢。
高血壓如果係控制良好無話唔得。
利申:我無香港牌,建議你自己問返香港牙醫。
唔好意思 搭單急問
早兩日門牙咬到硬野 懷疑可能用錯力 之後就keep住痛 飲凍熱野冇咩事 但輕輕力推隻牙就好痛 唔掂隻牙都有少少隨著心跳節奏既感覺
想知問下係咩事?會唔會自己好返?btw前兩星期先洗完牙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞