[無圖] 木蝨/床蝨/臭蟲攻略/討論 (內附美國攻略) 咪撚用de 粉

1001 回覆
179 Like 11 Dislike
你呢隻絕對係,快快手搞搞佢

點解冇d藥好似貓蝨藥咁比個人吸收,跟住隻蟲咬人佢就會死,貓蝨咁樣清好快見效
聽朋友講最好係蒸, 佢KEEP住蒸晒D 床, 衫. 一兩星期. 再用個隻咩土. 好快攪掂.
之前有人教用熱風槍,應該係因為個溫度贊夠高佢地就會死,蒸都係一樣原理
支那木傢俬
旅行 (美國都好似好撚多)
我支蒸氣清潔機唔夠熱,而且風壓高左d
未死已經吹走左
見到依啲POST又諗返起當年啲傷心事
我又係用晒所有網上方法,蒸床、DE粉、無敵土、殺蟲水⋯⋯都冇9用
用DE粉太多仲搞到我果陣成日流鼻血
最後要丟左個床蝨據點,我CASE係主人房床墊,再加埋當年係支那寶買左支人畜有害殺蟲藥先搞掂
床褥套真係好用
成間網店最有用係佢
de 粉對我傷害多過對d 蝨
天鹽清我用左都唔知係咪有用
懷疑被咬 勁多紅腫又痕
但又搵唔到屍體 點搞呀
唔洗攬炒
佢地移動力唔算好高
除非有dump d 污染物係走廊
係好嚴重先會走出屋
睇頭post

講邊隻殺蟲劑之前,要先搵到佢地匿係邊
棉被,床褥,床版,呢幾個位一定有
點樣去判斷有冇?
1. 睇下有冇佢地d 屎跡(黑色一點點有d 似發霉,自己google)
2. 有冇蟲殼,佢地食飽會換殼變大隻
3. 有冇蛋,白色一粒粒
4. 床有冇血跡(佢地有時會嘔返血)
5. 咬痕:我個人覺得痕過比蚊咬;而且佢地好撚大食,唔止咬一個位;就算有冚被都咬到你隻腳(蚊咬唔到)
四年前試過 真係好恐怖
好驚入耳 驚到帶住耳機訓 訓覺都訓唔好
之後條腿都係床蝨咬既印(依家冇印了

之後搬屋先冇咗(但好驚搬埋去新屋

依家四年後 冇見過 但提起床蝨真係好棘手
懷疑已經到中期
早幾日隻手勁痕 開始懷疑奶左野
果日即刻換哂床單被單 再hea吸下張褥
當時無諗過咁嚴重 第二日連腳都有
開始認真搞 清左床邊雜物同書櫃啲野
起左張床木板 都係搵唔到 屋企太細
要搬走書櫃睇入面好大工程 無去搞
所以可能係嗰個位
將床褥dum左去垃圾房 用張半實心
硬到核爆嘅床褥 依然收皮
第三日依然有 買左支滅皇 係咁鳩噴
追到依個post先發覺我on9
得菊脂無用
啱啱連老豆客廳訓都淪陷埋
我是咪無得救了
到依家連佢哋嘅位都未搵到
我準備買張保護墊 殺蟲水就唔知買唔買好
位都唔知亂噴傷身 我只求床蝨死全家
有樣好離奇係我同我阿哥同房
但係佢好似無事咁款 佢話無野咬
有檢查過床褥有冇先?
洗衣液都殺唔死?同埋洗衫嗰陣時唔會令到蟲衫分離咩?
啱啱check到有5 6隻係塊板隔離牆上痴住
但係仲未發現啲卵嘅位 個位有啲難搞
深入唔到最底去睇 我係咪應該買支勁野狂噴
唔肯定,卵就應該唔會死
最好60度以上熱水浸下先洗
好難搞
床褥係噴唔到入面
換被單唔夠,棉被入面都應該有
漂白水好似未必得
要噴個下接觸到先死
床板床底 窿罅位係高危
想問下好似片入面喺牆腳見排泄物常唔常見?
唔一定牆腳,有蝨就會有呢d屎跡
但可能屙係隱蔽位
用手整唔整得甩?係好似漬咁定一粒粒咁?
我呢個星期出左啲疹,成個上半身都有紅印,但唔係google蝨咬果種紅點,間房又唔覺有蝨嘅痕跡,醫生話係感染,開咗啲抗真菌藥比我,想問有真菌係咪唔一定關蝨事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞