[無圖] 木蝨/床蝨/臭蟲攻略/討論 (內附美國攻略) 咪撚用de 粉

1001 回覆
179 Like 11 Dislike
書蝨
兩三個月前請公司返黎整
而家好似又有返 唔知係咪當初d蛋清唔哂

奉獻大家唔好扮勁自己搞
好似我老豆老母咁係咁自己搞 原本得佢地房有 最後散到全屋都係 出去請公司三四五百呎3500蚊搞掂 三個月內有返既話會幫你搞多次
好似ok 喎
佢地係咪用藥?
d 衫,雜物個d 點搞
其實我一向都鼓勵搵滅蟲,只可以上一代人鐘意親力親為
要搵垃圾袋包起哂佢 掟得既就掟哂佢d衫全部要搵熱水洗

滅蟲公司高溫+用藥果陣約 兩日後上黎 做完果日閂窗焗多晚 第二日先返去 就舒服哂
樓主係咪用大滅斷尾了?
我就係早兩日話自己被困擾,訓唔好變左做閃靈撞邪老豆個條友。

琴晚我有新發現,見到電腦枱同床頭有幾隻識跳既蝨仔,疑似跳蚤。
上網search d 咬痕又係勁似床蝨。

床蝨加跳蚤雙重夾擊,個天到底有幾唔鍾意我呀

一邊坐住公司電腦椅,一邊感覺到有野周身爬,一邊上黎留言,我要崩潰鳥
啱啱買咗支大滅,今晚返歸大義滅親
巴打可唔可以分享下邊間?
想請教下巴打,小弟上星期四開始出現疑似蝨咬情況,就係好似蚊咬但痕勁多,有時一排,有時呈三角形,手指腳指都有,睇醫生,醫生都話似畀蝨咬。
但由上星期至今,我晚晚都開電筒照床板床架呢d位置,咩都搵唔到,亦唔床玉有黑點,差唔多痕夠一星期,唔好講成蟲,真係黑點都搵唔到一點,呢種情況係咪都會係床蝨?
de粉有用,但要放2-3個月,要全屋D la位審哂,張床底審滿,盡可能唔好吸麈吸la位同暗位D粉,要好有耐性,D粉好煩又汙糟vs日日比佢吸血同痕到癲,自己簡
同埋要配合1:2 開既超強漂白水/強力版biokill(有咩殺蟲菊)噴田式日日噴足3個月先平定到
永逸 朋友用完話幾好 包兩次
但佢屋企勁嚴重 最後做第三次就斷尾
佢屋企係嚴重到牙刷又有 毛巾又有果隻
佢係等到你訓著先會出黎
佢地好撚醒
張床一郁佢地就會匿埋
黑點可能係佢地個竇先有
你間房有冇其他雜物?
日頭太陽同燈照唔到既地方都有機會有
大射燈照全間房,瞓覺都從來唔熄燈,亦冇雜物。
不過搵咗滅蟲公司今晚上嚟檢查,佢哋話傷口似畀bedbugs咬,但一粒蟲都見唔到好反常。
決定都係交畀專業人士,呢間嘢diu柒de粉,應該有啲料到
lm
搵到源頭啊。DIU,屋企人間房先係重災區。吖,佢地又犀利,覺得只係小強。
成間屋高溫處理再落無敵士,6600落樓。
仲有提供農藥PLAN,2800搞惦。
唔想搬出去酒店住,高溫就高溫啦
之前搵到源頭 掉左張電腦椅
隔左3個星期又咬過 (中間KEEP住有用天鹽清)
應該轉用咩藥好
源頭點止一張凳
天鹽清冇用
有咩建議
bedbug真係大魔王級黎, 永遠都清唔到佢袋
跟據個人經驗,天鹽清噴身上可以令咬少D嘅,但就得大概咁多效果,仲要係噴得好重手先有用。
掉嘢治標唔治本,要根治都係高溫再加藥啦
小強真係行埋一二邊
係某黃店滅蟲公司處理嘅。處理手法係先用高溫蒸氣機蒸晒成間屋所有木器,係重手到好似洗過咁嘅。
然後床板、櫃桶、地腳線全部噴無敵士(應該非港版行貨),個劑量係勁大,同直接倒水去差唔多,成間屋四百幾呎用咗8L。冷氣開最大加風扇,床玉都要擺四五粒鐘先至乾得透果隻。
第二日就起源頭間房見到屍體啦。據師傅所講,高溫主要殺蛋,藥劑主要殺成蟲,但點蒸同點落藥有唔少技巧係行內人先知。

BTW,雖然老闆講天鹽清同無敵士係類似嘅嘢,但可能劑量唔同,我起某三寶網買嘅天鹽清唔會令我敏感而且作用唔大,佢地噴嘅無敵士就令我有些少敏感(淨係痕,紅都冇紅),但效果幾好。

遲下會再做兩次。做完最後一次再包半年保養。
個人覺得,呢幾千畀得抵啦,有時候相信專業可以節省唔少時間同心機。
不過我知有唔少滅蟲公司其實好廢,用DE粉殺又有,蒸氣機唔夠溫度又好,手勢又未必好。
請問高溫係邊一間呀?
我之前好初步咁quote過一間
350尺都要皮幾野...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞