[無圖] 木蝨/床蝨/臭蟲攻略/討論 (內附美國攻略) 咪撚用de 粉

1001 回覆
179 Like 11 Dislike

封好抽氣扇
d 櫃要打開
不過有排你抹

你有冇搖勻先倒?
有呀 上下番轉搖勻佢
關唔關個噴壺事? 有冇話要邊隻
應該唔關事
即死應該要用有機磷個種農藥先得
可以double 濃度既
冇即死姐係隔左幾耐?
見到有兩隻
噴完佢之後 搵個密封膠袋放佢入面
約15分鐘後 仲識行 d腳仲識郁
我見支野寫住三年保質期 應該未過期架
咁大鑊
我之前一噴即瓜
有可能係扮死 好古惑
噴完佢之後唔郁
俾d蝨搞到好困擾吓 冇教好訓咁
有check 過既
我用手禁都唔郁 除非佢扮到真死為止
點到買到
大家戰況如何
已買demand cs
試緊支毒磷靈 希望搞得掂
用膠紙封好床板,等啲蝨去唔到床板底下.
檢查附近有無罅試下用風筒較到最熱慢風吹入去,睇下有無野跌出黎.
封好哂啲唔用既櫃桶.睇下啲衫桶 書桶後面有無屎
每日檢查張床, 見到就殺死佢地.
如果幾日都冇新嘅傷口
係咪只係代表佢哋早幾日食飽
所以先唔出嚟吸血住
反轉晒枕頭床褥都搵唔到任何血跡黑點應該點算
d木傢俬邊到買
去咗油麻地間鋪頭買伐蟻克 老細話冇貨 推薦我呢隻
有冇師兄用過
隻野另一個名叫毒死蜱 好鬼毒
美國聯邦上訴法庭推翻特朗普政府恢復使用殺蟲劑毒死蜱(Chlorpyrifos)的決定。毒死蜱於1960年代研發,之後40年常用於美國及全球各國的農業生產,也是在農作物中常見的農藥殘留,研究證明這種殺蟲劑會損害兒童及農民健康。

相關新聞:【危險農藥】美解禁「毒死蜱」 侵侵愛將被揭曾晤製造商總裁
毒死蜱是1960年代由陶氏化學製造,每年經陶氏化學子公司在美國共賣出500萬磅,是全球廣泛使用的農藥之一。毒死蜱屬於有機磷農藥(organophosphate pesticides),在化學成份方面類似於二次世界大戰前納粹德國開發的神經毒氣。

毒死蜱在經過40年使用後,連美國食水也找到農藥殘留。加州大學2012年調查更發現,87%初生嬰兒的臍帶血液樣本中,都含有可檢測水平的毒死蜱。

醫學界已知長期接觸毒死蜱可影響記憶力、集中力及方向感等。美國曾有研究發現,孕婦血液的毒死蜱含量如果較高,就有可能傳給下一代,誕下的嬰兒不但臍帶血毒死蜱水平偏高,他們在成長階段,大腦皮層會不正常擴張或收縮,阻礙智力、性格、記憶力及肌肉發展。

生產毒死蜱的陶氏化學在環保團體及各方壓力下,2000年不再於家居滅蟲劑中使用毒死蜱。環保局(EPA)亦於2012年下令禁止在學校等地周圍噴灑毒死蜱,以免危害兒童健康。環保局9位科學家在一份評估風險的備忘錄中,總結出毒死蜱可能對兒童及嬰兒的神經發展帶來嚴重影響,奧巴馬政府於2015年禁止在食物上使用毒死蜱。

除了美國外,其他國家也禁用毒死蜱。內地將毒死蜱列為中等毒性的殺蟲劑,國家農業部自2014年12月31日起已禁用,而本港法例則規定毒死蜱於食物中的最高殘餘量為百萬分之0.1。去年食物安全中心發現,一個白菜仔樣本的除害劑殘餘超標14倍而要跟進事件。

美聯社/《蘋果》資料室
我都係用千x士搞掂咗
照噴藥
已經擴散到周圍雜物/床底
我上禮拜用咗de粉 琴日先第一次噴大滅
咁琴晚仲有新傷口係咪都係正常
啲雜物係咪最好要扔
掉得就掉,掉之前垃圾包好,唔係會返黎搵你
唔掉既野一係用熱風槍吹下

噴多d 唔好慳
暗位一定要噴(床底 床腳 櫃背 窗簾)
依隻噴完要即走 好大陣味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞