[無圖] 木蝨/床蝨/臭蟲攻略/討論 (內附美國攻略) 咪撚用de 粉

1001 回覆
179 Like 11 Dislike
demand cs 係邊度買
我上年俾床蝨咬到咁樣,差啲以為自己有暗病
絲打曲線曬對腳?
海x農藥
Demand Cs 中文名叫大滅
thx
床褥用唔用得
同埋係咪都係一星期一次?
話就話一星期一次,但係我四日就噴一次
因為我驚佢有蛋,佢差唔多五六日就BB出世
試過幾次唔咬幾日,之後又有BB出嚟
我噴床架同床肉底,跟住吹風打開窗,唔敢直接瞓落去
我有朋友試過,我介紹佢,都係噴咗幾個禮拜先完全冇
噴一次佢死唔晒,唔停得
唉屌 復發好難搞
冇之前咁痕
淨係見到d 細隻
可能係之前d 蛋
屋企十年前中過招,早幾日又正式宣布淪陷
搞唔撚掂,精神緊張到極致
好猶豫仲同唔同人私補好
惹到人地就到人地大檸樂

De粉,天鹽清,無敵士,高溫蒸氣都用哂
希望木蝨快快死全家
你講個d 藥都係物理擊殺
效率好低
追下post, 睇下其他巴打講左幾隻
伐蟻克
xx磷
demand cs
試下農藥類既野

蒸氣work 但係你要蒸岩位先得
可以試下黐膠紙圍床先
想請教奮鬥吶好定伐蟻克好?
事緣隔離有個獨居阿伯有木蝨,惹到鄰居都係。一年之前搵滅蟲噴過藥叫搞掂。但佢屋企爆發又再惹返過黎。
想買黎自己噴同噴門口
有小朋友
唔該巴打。
爬過文,天鹽清係硼酸(sodium borate),要食落肚先有效。木蝨咬人,好少會直接食到,佢地只會避開,作用唔大。
我比較想用蒸氣機。
硼酸鹽先啱
佢地話 兩隻差唔多
滅蟲公司係睇邊隻有貨就用

利申:岩岩開始用demand cs
禮拜五朝早噴左次
尋日都比蝨咬過
今朝再噴床邊 床底 牆
有隻係牆爬緊 一擊即死

殘留殺傷力好似唔好好大
試多幾日再算
上個月尾開始痕
琴晚先見到蹤影
我床褥係一張過冇拉鏈,應該點處理好?
衣物搵蒸氣/熱水煮,然後床就用殺蟲水鳩噴?
定係直接買奮鬥吶
雙管齊下 去買支藥農先
翻到屋企一齊整
同埋想請教多樣
之前滅蟲稱傅噴藥之後,佢話等乾咗之後再用濕布抹一下就可以照常瞓床同坐梳化
但睇完奮鬥吶同伐蟻克網上說明都唔見有講可以抹
其實抹唔抹得?
呢樣唔知喎
原來可以咁樣
我就避開皮膚會接觸到既位 坐/訓到既位
殺蟲水殘留效果唔夠
著過既衫唔好亂擺,佢地好中意人既氣味
呢個要留名
呢隻冚家鏟蟲真係仆街生物嚟
琴日阿媽幫我執野既時候發現有幾隻,已經掉咗
之後到我自己清潔既時候完全搵唔到
要拆晒成張床先可能知喺邊
而家淨係喺張床啲縫噴咗殺蟲水唔係好敢返房瞓
上個月開始屋企係窗附近發現有零星一兩隻
一路冇為意, 直至有次收衫返黎摺緊個陣發現條褲到有隻吸撚飽左血既
之後再搵同一批衫又捉多兩隻出黎, 屌佢老味唔知係咪樓上倒落黎

之後近窗間房就有人比蝨咬
但so far間房都少雜物而且見一隻清一隻
唔算好嚴重

但我間房唔知係咪之前收衫已經帶左一兩隻入黎, 最近開始有野咬我
我見人地比隻仆街咬, 一連十幾撻, 我得零星一兩粒, 初頭仲以為唔係
直到比我係房角落頭搵到隻野...
(唔近床, 好神奇, 郁都唔郁, so far 淨係見過呢隻)

我間房勁多雜物, 想入手都唔知可以點入手
可唔可以買枝殺蟲水鳩噴就算呀屌
如果d蝨真係有人倒落黎唔係自己跳樓我真係屌你老母臭閪
殺蟲水唔夠
因為冇殘留作用,而且唔係隻隻殺蟲水都殺到
你自己試下就知

盡量清雜物
清唔到都要隔開你張床同其他雜物
追下post 睇下邊隻農藥
跟住圍住床噴藥

衫浸下熱水先洗or 直接熱水洗
其他洗法殺唔死蟲/蛋

唔好用de粉/三寶
你唔信邪我可以賣比你,我用剩大把
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞