[無圖] 木蝨/床蝨/臭蟲攻略/討論 (內附美國攻略) 咪撚用de 粉

1001 回覆
179 Like 11 Dislike
不嬲一隻蝨幾日先咬一次
想po啲圖出黎比大家睇吓似唔似比蝨咬

醫生咩 點識睇
本身同蚊咬好似
只係蝨(成蟲) 食得耐d
feel 到你郁就鬆口
跟住行兩步又再咬
所以會連續幾達

呢兩晚都無新既咬痕 希望唔係啦...
睇埋啲衫
i know that feel
我都唔知點搞
電器唔濕得唔噴得藥
除非係鋪滿每個行進路徑,否則落到一堆堆咁,佢哋會當有障礙物咁去避。
如果係角落位或者邊位,我寧願掃千赤土,殺得快d。
呢排回暖,多咗人奶嘢
用藥好過
好驚吸入呢啲粉,驚過聞到d 藥
藥用得多又殺唔清,易有抗藥性呀,清。
物理化學混用最好
個d 粉係殺唔到架
你都識講,落得多會佢地會避
如果黐得少又唔夠殺
邊有咁多抗藥性
你估細菌咩

屋企之前有 搞到我地全家PTSD復發
拿拿林上Reddit睇下鬼佬點搞
鬼佬推介呢隻cimexa 係Amazon買
一個星期送到黎
個支噴霧就屋企人係香港買
兩種一齊用 唔知邊隻work 再加埋床套
最後神奇地冇再見過d bed bugs
自己上網睇研究論文
德國有研究話呢種蟲係當地開始對奮鬥吶果隻藥有耐藥性。用奮鬥吶化學名同resistance 去Google search 就搵到。要提高濃度先殺到。
如果唔係駛鬼開發咁多款藥咩?除蟲菊脂會失效咪就係亂用到抗藥性囉。
奮鬥吶我都有用過,但當源頭唔係你屋內,噴到1:1都好,殘留極都係半年,仲會有衰減。真係覺得唔會有耐藥性?
外國都建議物理化學孖住用。熱、粉同藥都用係適當地方最有效殺絕。
千赤土係殺到,但要掃得薄,同補得密。但吸入幾大副作用係事實。我覺得要睇情況用。
連做熱處理嘅減蟲都會落千赤土,我諗應該係有效。
天鹽清用過冇用
兜口兜面噴一樣都冇事
咁就應該係支cimexa嘅功勞
大家戰況如何
之前我屋企又係有蝨,噴殺蟲水冇用,網上啲方法又麻煩,頂咗兩個禮拜晚晚冇教好瞓結果去買咗樽唔記得千咩粉既野,兩舊水一樽,拎返屋企周圍灑,一個禮拜內已經全黨死清光,但整到間屋周圍粉周埋啲粉好乾燥,皮膚掂到會痕,但都痕唔過比蝨咬
奮鬥吶20ML開500ML水 4日噴一次都係日日見到木蝨
越捉越細隻 拆開哂D床黎睇都搵唔到竇
細隻真係好難搞
最近訓醒都俾野咬
屋企見到呢d細隻野,殺左幾日又出現,有冇巴打知道係咪蝨既幼蟲
8隻腳唔似
陰影問題係六隻腳 兩條鬚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞