[無圖] 木蝨/床蝨/臭蟲攻略/討論 (內附美國攻略) 咪撚用de 粉

1001 回覆
179 Like 11 Dislike
我同木蝨搏鬥左個幾月
比連登上面d 打手昆左去買de粉
好撚嬲
而家先講攻略先,遲d再講我個人經歷

可以睇我打既中文版,或者直接睇英文版,美國Alaska Division of Environmental Health出既,評估有邊隻殺蟲水有效
https://dec.alaska.gov/eh/pest/choosing-an-insecticide-for-bed-bugs/
(pdf more detail)https://dec.alaska.gov/media/11594/choosing-an-insecticide-for-bed-bugs.pdf
睇埋全面滅蝨方法
https://www.michigan.gov/documents/emergingdiseases/Getting_the_Bed_Bugs_Out_Guide_442175_7.pdf

講邊隻殺蟲劑之前,要先搵到佢地匿係邊
棉被,床褥,床版,呢幾個位一定有
點樣去判斷有冇?
1. 睇下有冇佢地d 屎跡(黑色一點點有d 似發霉,自己google)
2. 有冇蟲殼,佢地食飽會換殼變大隻
3. 有冇蛋,白色一粒粒
4. 床有冇血跡(佢地有時會嘔返血)
5. 咬痕:我個人覺得痕過比蚊咬;而且佢地好撚大食,唔止咬一個位;就算有冚被都咬到你隻腳(蚊咬唔到)

床蝨習性:中意有人味既野,怕光,中意捐罅位,但少數情況都會係日頭吸血;中意濕,天氣濕佢地會生得多d;怕熱,46度以上會死;本身一張紙咁薄,食飽就蘋果核咁大,捉到用紙巾係禁唔死(我平時用百佳單個類既紙黎夾死佢地,唔洗成手血)

天氣對床蝨影響可以睇呢篇論文 https://academic.oup.com/jme/article/47/6/987/992893;
飲食:通常聞到人訓教先出黎開餐,吸食個陣人唔會有感覺,佢地食完之後5-10分鐘你先會feel到痕
只會吸血(prefer人血),食一餐可以頂成年唔餓死(視乎濕度溫度),但大部分情況佢地3,4日就會肚餓,食你d血;
生長周期:床蝨有6個stage,每個stage 都會換殼同吸血,由破蛋以出開始已經會吸;
去到最後個stage (成蟲)就會扑野生蛋,生得快(一隻成蟲一日可以生1-3隻蛋),一個stage 只需幾日時間,4-5個星期就足以由一隻蛋去到成蟲生蛋

搵到之後點處理?
1. 買床褥密封套,有d似酒店個隻,困死佢地,最少一年先開;就算你dump左張床褥,你一次清唔哂佢地都會返入張新床褥生蛋
2. check 下罅位,任何袋、床、牆,既罅位,佢地都好鍾意捐入去
3. 吸塵機吸(最好噴定殺蟲水係袋(下面會講邊隻有用))
4. 蒸氣機蒸/熱風槍吹(個人經驗不建議,一般人未必識用,要46度以上佢地先死,蒸氣機吹到個表面個陣未必夠熱,佢地又中意捐窿捐罅)
5. 噴殺蟲水(下面會講邊隻有用)
6. 有生到蝨既野掉左佢,垃圾袋密封之後掉去垃圾站
7. 清潔你間房
8. 封窿罅位(古代用糯米,所以先講糯米治木蝨
9. 用熱水(50/60度以上)浸床單/衫,跟住先洗;一般化學制殺唔死

邊隻殺蟲劑無用/唔應該用?(跟美國攻略)

de 粉 :用物理方式殺蟲,大般分昆蟲都有效,對床蝨無用,但如果你落得太厚,床蝨會避開d粉;落得薄唔足夠令佢脫水死(我睇過d 片殺得死既通常係困住隻蝨係樽入面)(同埋搞到好撚污漕)

二氧化矽粉 (千 x x) :唔係完全無用,同de粉差唔多,都係要隻蝨長時間接觸先會死,而且粉劑傷肺;美國佬建議只係窿罅位用

Boric acid 硼酸
硼酸係可以殺蟲,但係要佢地食落肚先得,床蝨只吸人血,所以唔會食硼酸落肚

一般只有除蟲菊酯既殺蟲水( ending in “thrin”, e.g. Tetramethrin ,d-phenothrin):
床蝨有抗藥性(觀察到超市入面個d 大牌子全部都係呢種(bio kill /殺牠死/雷達)個堆)

滅蝨炸彈:美國佬認為弊多於利,有除蟲菊酯既床蝨都有抗藥性;窿罅位未必入到;有可能火蠋;太毒(但我識得兩個fd都係用炸彈,我自己冇用)

其他天然/驅蝨產品:治標唔治本,通常呢d用氣味驅蝨,佢地去到肚餓個陣都唔理d 味喇

當你清潔完,吸完塵,掉哂垃圾,封哂窿罅位,做哂個堆野,依然想用殺蟲劑既話,可以用

silica dusts(二氧化矽粉):美國佬建議只係窿罅位

有以下成份既殺蟲水
piperonyl buteroxide / imidicloprid / acetamiprid / dinetofuran ;
除蟲菊酯( ending in “thrin”, e.g. Tetramethrin ,d-phenothrin)溝埋呢d成份就無抗藥性
(令人意外,黑旋風係其中一種我係中國大陸既親戚就係話用黑旋風;但我係藥房買左第二隻差唔多成份既,佢有寫明殘留兩星期)但係呢d 殺蟲水都係有毒,有寵物,有小朋友個d 自己小心
個人經歷:
(week 0 - week 2)有一日對腳又痕又多蚊爛,開頭唔知以為係蚊定蠓,痕到癲,日頭我係咁磨對腳R痕,又以為係皮膚病
(week2 )直到第二個禮拜,我係床到見到有隻蟲,捉上黎睇,好似木蝨,禁扁仲有血,問人先知係木蝨;
個晚係網上做research,中哂個堆「滅蝨產品」既伏
第二朝星期六一起身,即刻用熱水浸洗床單被單枕頭;老豆on99買左支bio kill ,我係棉被到捉隻蝨,嘖比佢睇,證明真係無用。
跟住用藍威寶抹床褥邊,條邊有佢地d 屎跡;

然後衢出去買 de 粉,同天x清;de粉落哂係床褥邊,同地下,呢兩樣都係唔大作用;試過落de粉係地下,佢地冇經過;後尾先知佢地住係床、吊櫃同我掛牆d 衫,無經過地下;
(搞左成個月,我淨係見到一隻死,係牆上,應該唔係de粉,可能中左天鹽清)

有一晚完全訓唔到咁濟,精神繃緊,好想佢地死全家;一feel到痕就起身捉蝨,個晚起左身4次,每次捉到2隻,捉到8隻

(weeek 3-4 )(每晚2/3隻)
買左隻蒸氣清潔機,去蒸床褥邊,係蒸得死一d,但係要好近先夠熱;我手勢唔好,好難蒸得死哂;有諗過買熱風槍,不過都係驚唔識用;
試用雙面膠紙圍住床單邊貼;有如二戰時既馬奇諾防線;黐到兩隻;
膠紙同床單唔可以黐太貼,要留少少罅比佢地捐,如果唔係佢會睇到前面有障礙物

過左幾日,想拎床單去洗,發現膠紙黐得好實,好麻煩
最後買張床褥保護套,笠哂成張床單,好似少左d
夜晚繼續一痕就起身捉
繼續搵殺蟲水,見到有個post講伐蟻克有用,但係農藥黎,而且一買要買1L開稀黎用;冇買到;
買左一隻寫明嘖木蝨既嘖霧;有日揭起床褥做例行清潔,見到有隻蝨,嘖兩下都唔死,跟住先見到寫住要連續嘖5秒
(week5)
個陣已經清左三個有木蝨既據點(吊櫃、掛牆既衫、棉被),封左床褥;每晚仲有一兩隻 ;
睇到美帝篇文,終於先知邊隻殺蟲水( piperonyl buteroxide / imidicloprid / acetamiprid / dinetofuran )殺到蝨,買左一支,噴係床頭床尾床褥邊,嘖左幾下;
夜晚又痕,起身捉到兩隻;即刻放係一個透明膠罌,一隻放透明膠袋做實驗;天x清噴完好似冇影響,另一隻噴殺蟲水,噴第二下先死;
我執返條屍出黎,打開個膠袋,由佢揮發,試下有幾多殘留;
跟住我訓返教,天x清個隻等左幾粒鐘都未死;我放佢落個毒氣膠袋,入面仲有少少濕,隻野即死
跟住我就悟道了
個日戴住口罩,揭起床褥床板,由外至內,狂嘖床架床腳床底,一支600ml,噴到得返十分一,然後離開間房幾個鐘,搵風扇吹
跟住就成功滅絕
屋企太多雜物,要扔曬佢地先可以開始清
用手捽得死?翻開床褥,如果見到黑色痕跡就好大機會有?
留名,我都用過好多方法斷唔到尾

試過熱風槍300度周圍係咁吹,唔見有屍,但吹完個幾禮拜後又出番黎

之後買奮鬥吶,開水噴到成間房都係,又係平靜左一個禮拜度,又開始有白色幼蟲咬

之後再用千x士粉,完全無效

最後而家就keep住長開抽濕50%,反而有時一入房會見到有d木蝨會走左出黎,唔多郁(但未死),即刻搵紙巾包住再用指甲吉死佢,臨訓再噴高濃度deet蚊怕水去手手腳腳,長開大燈照住張床先訓,叫做有覺好訓,但我相信都係治標唔治本....遲早又餓得濟出黎咬過....但我真係完全搵唔到佢個巢係邊.....唉
覺得公司好撚污糟,想搵啲殺虫水噴下,你講個殺虫水係成份嚟?喺超市搵定係要喺外國訂?
見到黑色一點點嗰啲,用紙巾high下佢,
如果有甩色就應該有
之前個打手post我講幾廿次都無人理

有隻嘢叫毒磷靈,開水噴兩次斷尾,八草嘢搞撚掂

不過都比啲打手水咗三舊幾買啲咩無敵士
用農藥不嬲要噴至少兩次
第一次殺成蟲
第二次殺岩岩爆蛋出黎既幼蟲
有啊,支藥都用左大半支啦,我跟足農藥舖教我每4日噴一次,但係成效唔大
要搵到佢地屋企撤底清先掂
毒磷靈我用過
連續四星期,每星期一次,小咗好多,但都係止唔到
每次噴都好辛苦,陣味好強
最後我係用Demand CS,味冇咁重
樓主你隻藥喺邊買?
望得多尼d post同yt片原本屋企屋成日都形住有
屋企無
荃灣

會唔會你開得太稀?

第一次噴我應該開太稀,噴完都仲有啲成蟲

第二次落少啲水就搞掂,年幾都無事
四腳蛇都瓜晒
床蚤整極都唔死,無限復活,真係勁撚心寒
有無用過 揸身 油/水 可以令蝨唔咬?
床底,床褥入面,陰暗位
有冇封床褥?
我有半年冇見佢地。但有時仲好似有d痕咁,有紅色一點 都唔知心理定之前一向係咁
藥房
睇佢有效成份active ingredient 入面有冇呢4隻
一般殺蟲水成份係 "thrin"尾 例如 Prallethrin Tetramethrin 係除蟲菊酯類,要溝個4隻先殺到
Look for products that contain the active ingredients
piperonyl buteroxide
imidicloprid
acetamiprid, or
dinetofuran.

https://dec.alaska.gov/eh/pest/choosing-an-insecticide-for-bed-bugs/
有冇邊支蟲水推介?
平時容唔容易見到啲蝨?feel到痕嗰陣時睇吓附近有就有?
我用緊呢隻
係床單同床板罅位 棉被 枕頭 床搵下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞