[無圖] 木蝨/床蝨/臭蟲攻略/討論 (內附美國攻略) 咪撚用de 粉

1001 回覆
179 Like 11 Dislike
屋企人之前捉到已經即場拎黎試藥
唔知係咪因為開稀左滴露, 冇乜用
我見上面有人話有用

我知殺蟲水冇用, 我意思係想直接買農藥返去開拖
但因為真係唔知佢地匿埋係邊, 係咪無得咁樣鳩噴法?
屋企人發現個陣有入我房check過床褥枕頭, 但無特別發現
床底就n多雜物
唉頂唔想執野呀放工返到去都攰到死仲要執
試過一次搵滅蟲公司,佢都係教熱水洗到就洗,或者高溫蒸氣蒸。然後等師傅用藥水。
今次自己搞,希望唔太嚴重時用藥水搞得掂。
如果眼見到用75%火酒噴兩三下會死,但火酒無殘留性,唔出黎就殺唔到又易火燭,要小心用。
要佢地行過先得
鳩噴都要圍住張床
冇經過殺唔到
上次師傅黎噴曬地腳、櫃同牆之間縫隙、床架、床褥邊、牆角、櫃桶。
總之有機會出沒咬人嘅地方佢都噴左。呢種蟲住近人停留嘅地方,但唔一定係床。只要陰暗、少野騷擾就匿埋。
果次個師傅話噴足三次,每五至六日一次。如果大環境有藥,佢一接觸到就會有機會中藥死。藥效期大概三個月。
巴打睇下搵唔搵到源頭。如果係上下隔離的話,要消滅源頭,唔係一路殺一路復發都幾煩。仲可能會有抗藥性(呢樣真頭痛)。有需要可以試下搵管理處同區議員幫手。
thx, 呢幾日會去買枝農藥噴佢老味
係驚亂噴搞到擴散去其他房同屋企人商量下

個源頭真係到依家都唔知係邊個
過兩個單位有個阿伯執開垃圾, 但如果係佢就應該門口都有, 但唔覺
又唔知係咪自己搭車惹返黎, 但唔通屋企同時有兩三個人惹返黎, 又咁岩係同一機衫咩
屌真係好痴線, 早幾日見冇乜野就再晾返衫出去曬, 收返返黎又捉左4隻出黎, 成蟲黎
冇證冇據又唔知邊條仆街, 真係唔知點搵人幫手好
先處理自己屋先。衫熱水處理左先。
唔想執野可以考慮滅蟲熱處理,不過應該幾貴。
剛去油麻地買奮鬥吶,問老闆佢話伐蟻克賣曬。上海基睇都唔見有。
想問咁多位滅蚤友近況如何
自己屋企蚤患的問題持續咗年幾 屋企老人家又唔肯dum哋雜物
中哂哋DE粉 天鹽清 千赤士 BIOKILL 不名牌子滅蚤噴霧伏 完全0作用
試過用熱風槍 但風力太勁 一吹落去唔知去咗邊 又唔sure 係咪真係死咗
開太大又驚熱到自己
唸住今晚去油麻地買奮鬥納 希望有用
DE粉 天鹽清 千赤士 BIOKILL
呢d 的確冇用

btw 農藥鋪早收,通常6,7點收,係就快買
明記收7點
用緊demand cs 對付 第二波
圍住床噴
一定要噴佢地必經之路
床褥邊 床褥底就一定要噴
一星期見效
呢兩日幾乎冇,會keep 住用多幾個禮拜

熱風槍用黎對付枕頭 被,唔落得藥既野
要吹到目標有50度先死
支槍溫度唔可以低過風筒

唔dum 雜物都得,但張床唔好掂到雜物
要insulate 張床
如果唔係你噴藥就好麻煩
打錯 明記收6點

原來係淘寶買咗哩隻
search過佢嘅有效成分係 高氯胺菊酯 cypermethrin
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/氯氰菊酯
今日試咗哩隻先 希望有用
btw 普通封箱膠紙都可以黐蝨
不過得幼蟲
可能黐力唔夠黐實成蟲

我試過捉一隻蝨去落雙面膠紙試
係唔會黐到
因為佢前腳一踩膠紙sense 到黐 跟住就會掹返隻腳調頭走

佢地中意捐窿罅,所以捐捐下就黐到背脊

但我屋企真係de粉搞掂
不過我好重手
成間屋都係灰
忍咗幾星期
想問點樣清得哂d 粉
吸塵機囉咪
問過藥房冇有呢幾種成份巴殺蟲水
piperonyl buteroxide
imidicloprid
acetamiprid
dinetofuran
巴打有冇推薦邊度買好
用demand cs(大滅)
伐蟻克
奮鬥納
係農藥鋪買

我用殺蟲水殘留作用唔夠勁
有第二波爆發
用農藥keep 住噴好d
巴打是咪推薦用demand cs?
可唔可以講下點用?
噴係床附近? 有冇話噴完幾耐間房唔入得,thx
demand cs 冇乜味
我見其他巴打用緊奮鬥納個d都話大味
insulate 張床 隔開其他雜物
揭起床褥噴 4條邊
噴床底 床腳
今日好L肯定係隔離屋個獨居阿伯
一日內發現三隻成蟲爬入鐵閘內玄關個鞋架位,一隻仲匿入涼鞋帶駁位。
已經係閘內外都噴左奮鬥吶,但無咩反應。有一隻仲想衝入門到,啱啱我去噴殺蟲水做防禦帶,好彩門口貼左條填縫膠擋一擋,即噴殺蟲水再補酒精。
唔知發生咩事,今日瘋狂衝過黎。
好被動、搵過管理處同區議員,但個阿伯唔處認真處理,連區議員俾木蝨水都唔理人,真係人都癲。

想問下巴打呢隻會係咩黎
最近呢幾日坐電腦檯(碌架床隔離)隔可能半個鐘一個鐘左右耳背或隻的水位feel到有野爬
爬左落塊面用手捉就會捉到
最慘訓教果陣又係隔半個鐘一個鐘就feel到有野係塊面度爬 醒左
呢隻野暫時完全冇咬我 唔會痕 只係feel到有野爬 仲爬得幾快下
淨係耳背同個頭D敏感位先會feel到佢 係我隻手度都係咁爬都feel唔到

想問下會唔會係木蝨或者頭蝨或者佢地D幼蟲?定會係其他蟲?
俾佢搞到幾晚訓唔到

張相盡哂力影 隻野唔夠1mm長 google過下好似木蝨頭蝨都起碼1點幾mm 肉眼睇到 我呢隻睜大眼都睇得唔係好清楚
有可能係木蝨幼蟲
但通常木蝨爬緊個陣你會feel 唔到
似係蜘蛛仔
試下數唔數到幾多隻腳

巴打岩岩睇到多一隻
好似真係2隻觸鬚 6隻腳
係唔係真係木蝨幼蟲
lm
唔係好似,不過多d 清潔下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞