[無圖] 木蝨/床蝨/臭蟲攻略/討論 (內附美國攻略) 咪撚用de 粉

1001 回覆
179 Like 11 Dislike
巴打咁有冇用埋膠紙封邊?
有無專家可以解答下??

奮鬥吶或其他農藥係咪一定要噴番布質棉質野?? 我試過噴磁磚一個大圈, 做左個結界出黎...D仆街蝨一樣可以走入黎咬我腳指
對付蝨一定係要大執屋﹐我3月屋企中咗招 (屋企有狗隻)
知道有蟲之後把心一橫掉哂屋企所有雜物﹐啲懷疑有蟲嘅衫褲(已經唔多著) 我就拎個垃圾膠袋袋起哂然後抽真空哂就無理到;用漂白水抹地抹牆抹床邊﹐每逢星期日就落一隻千X士﹐一個月後就喺屋企絕跡

以我經驗﹐呢啲粉末去驅蟲唔可以即時見效的﹐只係幫屋企做多一層功夫。平時注意多啲屋企嘅清潔就可以大大減少害蟲入侵嘅機會﹐唔好等到屋企見到第一隻先可以做清潔呀等待
其實係靠清潔
你有冇試過捉一隻去試下d 粉
佢係你床褥 棉被 枕頭 床架 床底入面
樓上話膠紙貼哂d 窿罅位應該得
留名
笑左,自己冇效就話人昆尻你
我自己親身經歷就係de粉好有效
咪玩啦 衰過用雙面膠紙
好似叫 滅蟲得定唔知乜
用哂dump 左
雜牌大陸貨
我係睇成份買
yes 藥房多d 款,記得睇成份
四隻有試旦一隻都得
piperonyl buteroxide / imidicloprid / acetamiprid / dinetofuran

雷達/bio kill/殺牠死個d 通常唔得

唔臭但係都避開下,始終有毒

噴要噴得徹底,佢地會係床板床架床底
有窿罅位,有陰暗位,佢地就最中意
D農業殺蟲水咁用法真係攬炒
不如做盡d dum尻晒d家俬仲好
唔好咁快割愛住,之前有巴打提到可能有蛋未死,好似約莫10日一個生長週期,你用耐d先啦,每個禮拜噴一次
用過de粉 斷到尾路過
不過係好多年前
DE粉痴到一身痴都有排先死
近幾年香港多左好多
我懷疑有人特登放蝨
其實係乾+冇野食先死到
如果佢有飽飯食係唔會乾死
過來人經驗分享 去鴨寮街買電熱槍 最能根治問題!
姐係熱風槍?
其實點先叫做搵到個竇,床位勁密集嘅黑點算唔算

利申成張床褥床架扔撚晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞