[無圖] 木蝨/床蝨/臭蟲攻略/討論 (內附美國攻略) 咪撚用de 粉

1001 回覆
179 Like 11 Dislike
定係直接搵滅蟲公司黎搞好啲?
我屋企都開始第二波,屋企人習慣太差,由房走到出廳。呢兩日直到而家瞓咗唔夠3個鐘,好想瞓覺屌你老母

想畀一皮嘢啲滅蟲公司全屋高溫殺蟲算了
本來得我間房有依家個妹間房都搵到隻細細隻嘅,我屌撚咗出黎。老母成日係fb要埋人哋啲二手櫃
你呢啲case我諗搵滅蟲公司未必係好選擇,因為你媽咪個習慣唔改,畀你頂到呢次遲早又瀨嘢

除非你有筆直買有成年保養果啲,但好反智囉,一年畀皮幾嘢嚟換二手櫃
屋企張梳化出現木蝨係咪易搞啲?直接換過張梳化就ok?

事關老豆平時訓開梳化,頭先夜晚訓之前feel到同埋捉到啲木蝨,而張披同埋枕頭都有血跡 用手禁死啲成蟲都有血,上網查完先知係木蝨。

就算返入房訓都覺得痕(好大機會似係心理作用,因為好驚蟲)

唔知有冇有經驗嘅人可以教一教我換完張梳化仲有冇咩手尾要做 好驚最後換完梳化仲有

最後最後希望全世界啲木蝨可以死撚曬佢,就算唔係咬我,煩到屋企人都會煩到自己,咁樣就搞咗成晚訓唔著
我上年試過,好撚恐怖,係老豆野番黎

D 蟲多到係我女朋友見到係張梳化上面爬上我身上面,梳化穿咗個窿,打開睇下勁撚多,果晚就掉左

之後發現老豆床褥有同一個問題,又掉埋
之後再發現自己個背囊有啲蛋同有d 蟲行黎行去,我諗住搵滾水淥下個袋就唔掉,始結女朋友送比我,點知都係唔撚得,都係仲有蟲係上面,掉埋

之後果個月要日日用苦油茶曬成個身,全屋DE 粉,加噴野,再加埋關房門開窗簾等房溫度上升,先搞得掂

果時屋企真係好嚴重,因為我阿媽會係咁執屋啲嘢都算乾淨,但係估唔到屋企會咁多

果時老冇仲話我大驚小怪,因為果時d 蟲只係咬我,到我老冇比野咬果時佢就驚

我地而家一見到d 黑色一粒粒野就會好撚驚,驚d 蟲又番黎
de 粉係得一隻,咩牌子都一樣
不推薦,殺蝨效率低,而且難清,污漕
上面講左好多殺蟲水/ 農藥推薦
可以用膠紙封下罅
樓上有個巴打用滴露都殺到,可以試下
(留意唔係隻隻消毒藥水清潔劑都殺到)
dump 左好d , 除非你有方法可以密封成張梳化
有人講過用保鮮紙包雜物,但係要包到冇罅先得
因為佢地係紙咁薄,床褥同床板中間條罅都爬到
唔好咁快買
唔該曬
今日成張床拆咗佢搵曬佢全家出黎,今晚再用彈炸佢全家
用彈要小心,封哂罅先好用
我會用膠紙封曬道門先,用完再開窗加風扇吹
唔好dump 咁近
起碼dump 去垃圾站
一陣走哂出黎就仆街
普通罅位可以用膠紙封
但係梳化我真係唔知點搞
殺蟲水噴唔到咁入
熱風槍都係吹唔到咁入
膠紙又封唔哂
所以dump 左佢好d
唔好咁快買新
依家我同屋企人係諗住即刻dump咗佢
但應該等收垃圾嘅人嚟先再睇下點dump
因為都驚郁張梳發個陣會走咗啲出嚟咁就麻煩
(呢樣都係唯一最驚嘅嘢)

但係想問下唔好咁快買新嘅話 等一個禮拜先換夠唔夠 定係要耐啲 事關都幾影響到老豆有冇得訓教
點解要訓梳化
驚佢地走去新個張就麻煩
d 人話沙薑可以驅蝨,但我用過又唔係好覺
https://www.youtube.com/watch?v=FJeycCNgvtU

方法可以參考下呢條片
梳化有蝨就拆開 吸塵
用蒸氣機/熱風槍 吹邊
跟住噴殺蟲水(會殘留,含有piperonyl butoxide)
梳化腳加interceptor(可DIY)

唔sure 佢d product work 唔work
唔建議買,因為全部有alternative
學佢d 方法就得
搞左成年又唔係幾斷到尾咁
用過矽藻、硼酸再加人手殺
用完係少好多既
但而家啲木蝨變到恐怖分子咁化整為零
成日匿埋啲接口位
啲蛋又細粒過砂糖
金睛火眼先睇到

諗起我老母張床褥剩係一邊有廿隻大幾十隻細都毛管戙
木蝨post真係超多打手。
DE粉都算喇 學post主話齋 被動式殺效慢又驗證唔到 你講乜都得啦。
但無敵士港版貴到仆街 勁細包 有無效用過嘅都心知肚明 仲要長期噴勻全屋n次?條數都夠請專業滅蟲上門高溫搞啦。

賺埋啲咁嘅錢,唔驚有報應?
以前屋企人係d賣農具種子個d鋪頭度
買左支木蝨水返黎 半支要溝水用
噴左兩次收晒皮 連d蟑螂都嚇撚到跑晒出門口
一個月前發現床有 摸到同聞到 但我由頭到尾都冇痕過
就咁同佢講木蝨水?
呢排又有一灘屎跡係床單
可能上次噴得唔夠徹底
今次試下膠紙圍床先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞