[無圖] 木蝨/床蝨/臭蟲攻略/討論 (內附美國攻略) 咪撚用de 粉

1001 回覆
179 Like 11 Dislike
嘩,巴打你屋企都幾嚴重
咁快手執嘢啦,整完第一次情況會大大改善,好多時第二次已經搞惦,第三次係強化
張床冇見到有蟲 但又成身都好痕 係咪有蟎蟲? 可以點搞
發現自己好似俾蝨咬
全身有大概8粒左右細細粒嘅紅點,手、腰、腳都有,紅點上面有粒白色點,好似暗瘡咁,不過完全唔痕唔痛 使唔使去睇醫生
紅點圖:
醫生其實話唔到畀你知係咩咬。
但就咁睇唔似蝨咬,蝨咬會勁痕
成身都好痕唔一定係有蟲或者畀嘢咬。
蟎蟲本身係永久寄生蟲黎,你面上一定會有,只係數量太多先會影響皮膚。
最簡單做法,曬下床單被鋪枕頭套。布料曬完太陽之後果陣香味其實係蟎蟲燒焦咗之後嘅氣味黎。
點發現個源頭?
一入到去即刻捉到隻
其實係策略問題唔關武器事。 我係將張床完全清潔,被鋪床單全用熱水淥,床板噴晒硼酸水同殺蟲水,床腳用紙杯裝滿DE粉。

咁就大至霸返自己個地盆,上牀前換哂衫。 佢哋向我進攻住後必死。 (記得牀要搬離牆)

下一步在最近自己嘅填窿落藥,牆腳DE粉。

最緊要想清楚佢哋有乜「路線」可以進攻自己。 然後反攻同圍剿佢地。

最後打咗三個月,佢最後一隻進攻畀我見到用殺蟲水噴死。
lm
係咪開得太稀
巴打住豪宅?咁貴嘅
咁你情況應該好嚴重喎?
大細同我呢邊差唔多,但貴成千四
到底係幾咁嚴重佢先會建議你換床架衣櫃呢其實佢環保人士黎。
BTW,間間報價有平有貴,但處理方法未必一樣架。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞