[無圖] 木蝨/床蝨/臭蟲攻略/討論 (內附美國攻略) 咪撚用de 粉

1001 回覆
179 Like 11 Dislike
即幾年真係成日目到人話有木蝨
但老實講粒蛋無乜可能long last到咁耐排除法下去諗就係隔離屋一直養然後走過嚟
你要早晚都檢查張床 殺佢地既速度快過佢地繁殖既速度就得
想問下呢啲傷口係咪床蝨
人都癲就嚟
大滅始終係農藥,無敵士安全好多,但要三四日先死。

滅蟲公司今日做完第三次啦,希望斷到尾就算有保養都唔想用得上
Ching可唔可以比多啲商名提示每晚一個鍾醒一次就癲
Sxxxxxx Pxxx Cxxxxx?
有機會 蚊咬通常得一達
你發現有兩三達腫得犀利通常都係蝨
咁就gg
https://instagram.com/strattonhk?utm_medium=copy_link

我都係起呢個post前面幾頁見到
見前幾頁有講開兩個中文字既
聽日搵搵先
有冇人間房好多卜泥? 點清都清唔完...
師兄可否share店名?
#934放低咗聯絡方式
唔該晒
Btw我衣家屋企d蝨係我父母張床度,張床係連埋衣櫃電視櫃用木製成,其實咁樣應該叫滅蟲公司高溫殺定拆左個床連組合櫃重新裝修好?
講漏左前日開始用𡚒鬥納同黑旋風噴床褥同床邊連接牆身d隙縫,但夜晚仍然有走出黎咬我呀媽,我呀爸反而一直無被咬。
你就咁丟棄張床同櫃,保唔保證到冇bugs會走去其他陰暗位先?同埋係咪確定得呢套床櫃有蛋先? 如果唔係,遲早返發。
搵滅蟲,然後拆開畀佢蒸加上藥再組裝應該係最好。但睇上面嘅巴打搵同一間公司檢查嘅經驗黎睇,情況太嚴重佢地都會建議你換走某d木製家具。
可以call人上黎檢查下先。
bugs咬人有一定傾向性,血型、體溫、氣味都有影響,一般黎講咬開一個人就咬果個人先,當然到後面數量多咗,就……
跳蟲
天花板上有好多呢啲細蟲(細過1mm),想問係咩嚟

之前一路用開無敵士+DE粉
早排冬天一隻蝨都無,以為清咗零
點知近排又爆發過,勁過上年好多
仲連張電腦櫈感染埋,變咗重災區

去明記買咗奮鬥吶
老闆建議我兩湯匙開500ml
但我試過噴落d蝨身上都唔死
於是加到四湯匙開500ml
噴落去都係唔死
但我塊面&手臂已經過敏赤赤痛
眼角有d乸 (有戴眼罩口罩,開大個窗)
怕再濃d會頂唔順
唯有照用四湯匙開500ml呢個劑量啦

呢三日將全間房所有嘢入袋,搬出廳
全間房徹底噴一次 (推開床架 揭起床板 書檯 櫃桶 牆腳線 燈掣電掣)
所有衫褲床單被單出街用嘅袋
都拎晒去自助洗衣店洗+乾

日頭執屋,夜晚出去訓酒店
今日第四日
滿心歡喜鋪返床單留喺屋企
將d衫摺返入櫃桶
一路都無乜事
點知一訓上床就大鑊,好快就痕撚到仆街,平時一晚只係捉兩三隻蝨,今晚喺床上面半個鐘捉咗十隻,仲要有超大隻,又有透明超細隻,開party咁

唔知係咪噴完殺蝨水迫晒佢地出黎,但又殺唔死

今晚又神經緊張,一痕一見到黑啡色點點就彈起身搵蝨,而家心情好撚崩潰,大戰咗三日都得個吉

求各位巴絲打指教我應該點做
有幾個可能:
D 藥未夠時間發揮作用;
D 藥真係殺到d, 不過未殺哂d 卵生返;
噴得唔夠徹底,例如櫃同牆既gap 中間有個竇;
或者有抗藥性,殺唔到

邊樣都好 我建議搵滅蟲公司
既然巴打洗得起錢
就唔差在洗多2,3千蚊
通常佢地d 藥勁d , 斷到尾
我之前又係用奮鬥吶
兜口兜面噴冇野
但係殺曱甴 同蟻好有效
D曱甴同蟻唔知點解會食D乾左既白色粉 轉頭就亂衝亂撞死左
有錢就搵滅蟲公司
快好多
冇錢就長期抗戰
其實都幾嚴重
你應該全間房都要噴先得
4幅牆都要噴
尤其是櫃同牆之間好易有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞