[無圖] 木蝨/床蝨/臭蟲攻略/討論 (內附美國攻略) 咪撚用de 粉

1001 回覆
179 Like 11 Dislike
竹/藤製品係高危,必要時扔
樓主你用邊隻蒸汽清潔機覺得冇用? 有冇model 參考吓?
佢用到熱水浸 唔驚既
蒸氣會濕
用熱氣槍又平又夠熱
但係熱力滅蝨係範圍唔夠大
你有樣野想保留
例如衫/被之類 先用熱水熱風槍
問你買咗邊部畀負皮啊
呢排手同臉有時會有好細粒既紅點
頭一日好細點 過幾日會紅腫少少
咬同一邊手但唔係連成一直線
冇痕冇痛
想問係唔係床蚤黎架
我訓碌架床下格,3月中下旬發現碌架床有啲黑點點個陣以為係普通發毛所以冇理到
之後發現有一兩隻好細隻蟲仔同埋比野咬都冇留意以為係蚊咬
後來4月頭發現上格床底啲蟲愈黎愈多同埋啲蟲又大粒,上網搵資料先知我間房中左伏
第二日即刻撲去買滅蝨三寶,撤哂DE粉+噴天鹽清再搽咩油,過幾日只係ko左幾一兩隻野之後睇FB木蝨群話千赤士有用,所以轉用左千赤士,另外再加蒸氣
同埋將床下底既雜物dump咁啲同埋放去迷你倉到
床褥再用床套封住
唔常用既衫用密實袋封一封
上星期三搽左一次千赤士+蒸氣之後仲有幾隻出沒,但冇咬人情況。
前日再上多次千赤士+噴蒸氣,依兩日冇出現過
我同訓上格床既工人姐姐依兩日暫時都冇發現木蝨+冇咬人情況
如果再有我可能用白僵+綠僵菌
迷你倉多得你唔少
事前有同屋企人睇check過有冇蝨先放去迷你倉到我老母又好心急放哂啲野上倉到
好難check 架
我全部都搵熱風槍吹吹先敢拎走
btw 真菌係邊度買
之前上去倉睇見到疑似死屍就冇
之前滅蟲公司啲人有教我將倉啲野買大袋裝好然後放臭丸綁實焗一個月定唔知半個月先拎返屋企
係淘寶有得買,之前FB群哈哈媽咪個度有人教
臭丸冇用
殺唔到
可能噴真菌
佢11月黎我屋企返工咁耐先爆木蝨?
已中招 屋企有狗又唔用得農藥 仲有咩方法
幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞