大家明唔明白咩係窮撚氣質

607 回覆
149 Like 67 Dislike
氣質個重點其實係不卑不亢
好多基層拿捏唔到個尺度
唔係太自卑就係太自大

當然唔識教既有錢家庭都會出呢種仔女

好同意
基層一係就死充大頭鬼
一係就冇自信樣樣覺得差過人

利申:後者
行路好似比火燒咁一定係窮人

即係點 ,行得急?

左閃右避係咁爬頭果d

即係點 ,行得急?

左閃右避係咁爬頭果d

點解

即係點 ,行得急?

左閃右避係咁爬頭果d

點解

趕住返工
或姐唔想見人
呢個係關老豆老母事
當你個家族窮左幾代
你老豆老母自然會用一種認命嘅態度教仔
叫你腳踏實地做人,唔好貪心
結果你唔止冇一絲貪念,
不斷比人剝削都會覺得係應份
然後你又認命,窮人嘅自卑感係咁出黎
憑衣著真係未必估到
但一開口,你個人有冇自信
唔止貧富,連你嘅人際關係多數係咩人都會略知一二
除非你好叻隱藏啦
呢嗰po充份展現出窮撚羨慕有錢人嗰種自卑感

身邊唔同階層都識幾個 同意有錢人同窮人普遍有好大嘅差別 但係理解唔到瘋狂吹捧有錢人"氣質"嘅意義係邊

更加唔好講少部分不斷FF有錢人生活點點點,同窮人有咩分別所以素質好N倍 嘅人

嫌自己自卑得唔夠出面要特登show出黎

我認我屋企經濟環境比較差
可能我係嗰啲巴打話係 "因為無體驗過有錢人生活所以先會覺得做窮撚都可以好開心,唔願面對事實嘅垃圾" 啦, 我對我依家可以擁有嘅一切已經非常感恩 父母有限資源下養育小弟成人已經係小弟三世福氣

我又唔介意被各位笑我窮無資格嘈嘅
唔好再講讀書 可以整走個陣 窮撚氣質

我前面己經貼左幾個公屋DSE,AL 狀元 ,證明左就算你讀幾多書,成績再勁 都係meet唔甩 窮人個陣'除'

貴氣同書卷氣係兩樣野

Agree
之前有個同事 真係好有貴氣 唔特別靚
但好有氣質

認識之下發覺 佢真係中產黎
仲要好有文化修養
呢嗰po充份展現出窮撚羨慕有錢人嗰種自卑感

身邊唔同階層都識幾個 同意有錢人同窮人普遍有好大嘅差別 但係理解唔到瘋狂吹捧有錢人"氣質"嘅意義係邊

更加唔好講少部分不斷FF有錢人生活點點點,同窮人有咩分別所以素質好N倍 嘅人

嫌自己自卑得唔夠出面要特登show出黎

我認我屋企經濟環境比較差
可能我係嗰啲巴打話係 "因為無體驗過有錢人生活所以先會覺得做窮撚都可以好開心,唔願面對事實嘅垃圾" 啦, 我對我依家可以擁有嘅一切已經非常感恩 父母有限資源下養育小弟成人已經係小弟三世福氣

我又唔介意被各位笑我窮無資格嘈嘅

自卑個個係咪你
上連登個個隱姓埋名 show比邊個睇?
連兩者之間存在差別呢個事實都不願面對 邊個自卑D
以前做過counter
有個阿伯拎左十幾張不知名股票黎入
總額唔過500
之後數數下佢話拎少左張,夾埋10蚊唔夠
佢話返屋企拎埋下次再黎
我問阿伯,搭車來回加埋轉手紙都十幾1廿蚊,仲貴過你幾股,都專登再入過?
阿伯話,今日係值幾蚊,過多十幾年就唔係架啦嘛

依d就係有錢佬氣質,著咩衫都扮唔到
淨係股票都幾千萬,隻隻一揸幾十年

點解我睇唔明...

我諗我都係

無咁上下年資未見過實體股票正常既
十幾年前好多人供碎股供到發左達
你地唔明係你地蠢

威威豬

有錢人用黎享受係用面個浸
窮人就搵幾多使幾多

所以就有公屋撚打飛機一年去幾多次旅行呢個現象

依樣真 一搵到少少錢就食貴野放上網 死都要一年去幾次旅行 慌死人唔知佢有錢啦威威啦 但從來唔會影佢屋企 因為係細到死嘅公屋
反而住大屋好少放曬命post 但一張相影住隻波斯貓 瞓喺樓梯中間 之後寫 你隻衰豬阻咗成條路啦
已經屈哂機...
講家用問題就一清二楚

屋企人開到口話唔使畀家用嗰啲人生羸家
我有個師姐做護士 我問佢咁你畀幾多家用
點知佢老豆老母嫌佢份糧少 叫佢自己儲好過
佢就好 自己賺自己使
佢老豆老母都係大學教授
窮人多數IQ都低啲,係事實
陳茂波叫窮撚北上生活原來係用心良苦

香港充斥太多窮撚"除", 踢走窮撚有助美化香港市容
其實我覺得睇老一輩會準啲
邊個有文化修養一睇就知
其實我覺得睇老一輩會準啲
邊個有文化修養一睇就知

老一輩先難睇
你出街見到個麻甩阿叔以為佢窮,其實拎住幾個舖位,睇閒去下一手樓放盤排隊 d人,好多都係同馬會阿叔差唔多款
有錢後生女個感覺一定皮膚好乾淨
學生果陣試過比人sell樓
全身冇件貴野
算唔算有貴氣
有錢女果種皮膚係容光煥發
公屋妹果種皮膚係蠟黃暗啞
有錢女有樣睇
全身冇件貴野
算唔算有貴氣

On99 我都試過
行過追住我
全身冇件貴野
算唔算有貴氣

On99 我都試過
行過追住我

應該係餓得滯姐,唔好諗多左
全身冇件貴野
算唔算有貴氣

係咪你個樣老積
你行街見到有樓盤
睇下有冇人比傳單你咪知
之前mega box 班sales唔係個個比
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞