大家明唔明白咩係窮撚氣質

607 回覆
149 Like 67 Dislike

100k

ic
都算中產喇

100k我覺得唔算中產

咁都要睇資產既

已經係上流

正常家庭月入100k都唔算高 一屋幾十人就話唔高啫

老實講而家既香港100k收入都唔代表乜 月儲50%都要儲3 4年先夠俾到藍籌屋宛首期

算中產啦
但未去到「有錢」
我個frd屋月收入等於樓上既屋企年收入
人地問起佢屋企係咪好有錢,佢都係答人「中產咁上下」
月入幾多都唔係一個問題
人最窮既係負債而無出路

你地如果純粹講薪金 太單一
路過正評
成班窮撚o係度 ff 有錢人係點樣

正宗盲人摸象

你又知人地係窮撚

以己度人
英文口音

依樣真
上面講個d咩白d黑d 小麥色d
皮膚顏色點分到

一講英文,嗰種神采飛揚嘅感覺

呢樣真,好多人唔鐘意abc 男/女,話人地扮曬野
跟本上就憎人地有米,仇富心態既分支
先天問題
窮撚想脫貧 急功近利
往往博唔中
樓主條題改做 "屋企窮開 / 有錢開 " 就貼晒啦...

窮開既人真係由心而發...
唔係單單錢呢方面...
睇完呢個post 應該更多人做ptgf
高登連登仇富就不嬲咖啦
宜家仇窮
溝過有錢女 樣唔係靚 身材都唔好
但係俾佢果種貴人氣質吸引左
果種好有修養既感覺
溝過有錢女 樣唔係靚 身材都唔好
但係俾佢果種貴人氣質吸引左
果種好有修養既感覺

我個ex係有錢女,仲巿井過我
聽過個fd 佢以為而家d車匙仲係要插入車門度開 比人笑到臉都黃 成陣窮撚味出哂黎

人地有司機又洗乜自己開車門
覺得係教養問題
好簡單 坐個巴士落車 人地找錢識講唔該
巳經唔同好多
仲有行路姿態
由細到大媽媽都唔比寒背 教行路對腳要拍埋
著裙唔可以打千秋
有時行出街見到啲女仔坐裙擘大對腳 行路又8字腳
對腳求遠唔係拎高黎街 拖住咁行
真係覺得好粗魯

Agger
言行舉止就睇到一個人既內涵

有部份窮撚去到啲高級餐廳食飯
有waiter過嚟serve既時候當人地老奉 覺得自己俾到咁既價錢就高人一等 被serve係應該
每一道菜都要影相仲好驚蝕底

再細致啲去到坐姿企姿 拎餐具既手勢
講野談吐大唔大方怯唔怯場

由其是一班人講野入唔到話題嗰陣既表現
會黑面然後瘋狂㩒電話send whatsapp話俾人排既一定係窮撚

我係公屋出身但屋企好有家教 成日都話要有table manners 同做gentleman (老豆係五六十年代個啲鬼佬神父學校到讀書)
細個老豆買好多書俾我睇 個腦叫係裝咗啲嘢
自己個人又好有禮貌 對所有藍領都好客氣
平時對住男仔好市井好麻甩 但都唔會失禮人
所以呢啲係睇家教
2世祖個班易睇
4-50歲以上廠佬個班極難睇,睇落去ssp馬會呀叔咁,原來剩係香港工廈都拎住萬幾呎收緊租
窮撚特別樣衰d
窮撚特別樣衰d

買機票已經睇得出
有錢人唔會特登捕平機票 去旅行多數都係假期
係窮撚先會捕平機票之後特登請假去旅行

咁又唔覺 識得太子女會買平機票 仲叫埋大家一齊買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞