大家明唔明白咩係窮撚氣質

607 回覆
149 Like 67 Dislike

氣質

呢個賊黎
只係好有錢嘅賊
樓主呢D傻鳩係度懶見得多世面 真係想嘔

你估個個似你咁垃圾 人都唔識多個咩

其實都睇得出樓主啲manner好差
你又知人地見識一定比你少
成班窮撚係度內鬥
係真係有窮撚氣質
果陣柒味讀幾多書都洗唔到
真係做咩都於事無補
見識一早經已被環境所限
利申:窮撚

但似乎學識先可以有所改變到

睇你讀咩讀幾多啦 滿腹詩書氣自華
讀到文史哲出口成文哲學讀下Stoicism咪可以做到浸Socrates feel
嘥銀時咪讀個PhD出嚟 撻完博士個朵啲人感覺會好啲 我有個教授真係不修邊幅同踎街邊睇馬阿伯冇咩分別 但佢又真係佢個field嘅專家 知道佢係professor即刻覺得佢係專注科研
咩叫窮撚氣質
識唔識中文
窮撚同氣質兩個字根本係矛盾
窮酸味就窮酸味
用乜氣質去形容窮撚
第一日返工俾人問係邊到返黎(以為我外國u grad) 事實係ive hd仔
有日換左個袋 放工撞到我又問 個袋邊個買返黎?英?法? 問左一堆我話唔係就算(其實淘寶貨)
利申 公屋仔 平時靜到仆街 d衫都係樓下屋村買嘅衫或者淘寶
第一日返工俾人問係邊到返黎(以為我外國u grad) 事實係ive hd仔
有日換左個袋 放工撞到我又問 個袋邊個買返黎?英?法? 問左一堆我話唔係就算(其實淘寶貨)

根本就係有無taste問題。
當然個人本身流著次級DNA,個人柒,好似八兩金,就係死症。
係真係有窮撚氣質
果陣柒味讀幾多書都洗唔到
真係做咩都於事無補
見識一早經已被環境所限
利申:窮撚

但似乎學識先可以有所改變到

睇你讀咩讀幾多啦 滿腹詩書氣自華
讀到文史哲出口成文哲學讀下Stoicism咪可以做到浸Socrates feel
嘥銀時咪讀個PhD出嚟 撻完博士個朵啲人感覺會好啲 我有個教授真係不修邊幅同踎街邊睇馬阿伯冇咩分別 但佢又真係佢個field嘅專家 知道佢係professor即刻覺得佢係專注科研

係咪串緊你昨,我有時聽到朋友扮哂野問人條褲邊度買
之後下一句話我俾錢你買個條好沒

佢問我野一直都無自爆 我淨係答佢 係 唔係 唔會串我掛
聽過個fd 佢以為而家d車匙仲係要插入車門度開 比人笑到臉都黃 成陣窮撚味出哂黎

sorry lor

有錢人氣質既例子 呢個係勞斯萊斯比benz撞既新聞搵出黎 呢個女人一睇就知唔係窮人

著trench coat?
氣質就好像惡魔果實一樣
有自然系,超人系,動物系
直至今日,我先知有分窮撚氣質、富撚氣質、含撚氣質
以前既我實在太膚淺,以為氣質只分有同無。
係街見到條女好靚,以前我會:嘩,好有氣質
依家要先分類佢係窮撚氣質定富撚氣質。

有錢人氣質既例子 呢個係勞斯萊斯比benz撞既新聞搵出黎 呢個女人一睇就知唔係窮人

個樣 神態
好難喺公屋搵到呢d 樣 唔信去公屋行一轉望下
中國就有這麽一群奇怪的人,本身是最底階層,利益每天都在被損害,卻具有統治階級的意識.在動物世界裏找這麽弱智的東西都幾乎不可能。

林語堂
窮咪窮囉屌你老母

發窮惡

我都係好窮 讀垃圾窮撚中學
但有老師同其他同學係覺得我好有錢
可能純粹因為我識打扮下
有錢人有種貴氣從心而發
窮撚有霉氣

個樣 神態
好難喺公屋搵到呢d 樣 唔信去公屋行一轉望下

呢個真係
我返學帶鑽石手鏈 會有人問係咪水晶
帶銀頸鏈 會有人問係咪白金鏈

平時返學一件外套 同牛仔褲 著幾日 只係換入面件tee

未返過part time 會坐廉航 依家改存飛行哩數 耐用品(皮帶/銀包之類)一定買名牌 衫褲就買普通it野

食飯食幾十至幾百 睇心情 有乞衣野會去做(排演唱會飛炒/登記銀行d promo攞20蚊coupon)

屋企15-20m身家(老母唔識買股 輸撚左幾成身家 ) 做小生意 月入0.1x-1m

中產定窮撚氣質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞