大家明唔明白咩係窮撚氣質

607 回覆
149 Like 67 Dislike
連登仔有幾多個有錢?
成班係到9UP
睇返人口普查,大家其實點定義窮撚中產有錢人?

個人收入 scale 60k 摸頂,家庭收入100k 摸頂,仲要已經係 top 6%,但都被大家講到連中產都不如

香港最有錢個班基本上都唔拎人工

屌.....都去到第17版.....仲講收入

張表只代表窮撚至中產階級

有錢人本身就脫離左納稅範圍,有錢人所謂人工只係象徵式100 or 1000蚊,甚至日常消費都唔需要花錢(以公司名義claim ),每月股息,生意,收租,加埋1個月可能有幾百萬~幾千萬
諗唔明個logic係邊
根本就係個人修養問題
睇皮膚都分到小小

有錢人一般比丈較紅潤d
窮撚多數暗中帶黃 好似有肝病咁

講經咩,有錢人都唔洗為生活煩惱,梗係好啦
我都想唔洗煩咁多野
連登仔有幾多個有錢?
成班係到9UP

定義有錢先
如果有10m就叫有錢既話連登其實大把

但係事實上10m其實好少
其實除左用資產分階級外
都可以用賺錢方法去解釋

E.g. 用專業去賺錢=中產
用錢賺錢=上流

ptgf=用閪賺錢=

個人收入 scale 60k 摸頂,家庭收入100k 摸頂,仲要已經係 top 6%,但都被大家講到連中產都不如

唔講收入講資產

香港有百萬流動資產佔o既成年人佔整體 15%

到底要係社會上o既 top 幾多%先至過到 "中產" 呢個門檻?

唔講收入講資產

到底要係社會上o既 top 幾多%先至過到 "中產" 呢個門檻?

source

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/finance/20170419/mobile/bkn-20170419111358529-0419_00842_001.html

唔講收入講資產

曾俊華都「中產」啦

唔講收入講資產

收入同資產係相輔相成既 ,不過唔係依個post討論重點

連窮撚小康中產富豪都定義唔到,仲點討論去重點?
睇人架姐 你屋企家教好
大個出到嚟都可以有你所講既有錢人氣質
每個階級都有佢哋獨有嘅language code

依句真
窮撚仲有個特點就係 好自卑,好鄙視自己出身

讀U個陣 有班公屋出身既窮撚成日扮中產,扮 ABC
每次re u 提議去大排檔, 茶記 佢地10次有9次都ban....係死都要去d 爛鬼cafe
明明佢地自細 就係食開依d野

反而班住半山,九龍塘獨立屋既同學 雖然未去過,但係都唔會抗拒去平民餐廳, 反而會覺得幾新奇幾得意

你都戇鳩
自細食開,所以大個仔re u 就要繼續食?
唔比人地就係食得太多所以想食其他嘢?
去cafe 就扮中產 cafe 360 呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞