大家明唔明白咩係窮撚氣質

607 回覆
149 Like 67 Dislike
成班窮撚o係度 ff 有錢人係點樣

正宗盲人摸象

你又知人地係窮撚
識3個屋企有錢到洗幾世都洗唔完既人
外表唔會睇得出,但同佢講野佢地會有自己一套好特別既世界觀,平時會一齊食平野買平野,不過有時會好任性咁突然買機票出國去fing一陣
D隱形富豪著到好寒酸,咁又點分?

睇得出 有d 女人著白tee 牛
你都會知佢係外國返黎有錢女
係分得出

不過外表可以扮出黎,要傾多兩句先知

大家努力搵錢 做唔到富二代,比你地個仔/女做下都好
好簡單 睇下張秀雯同張曦雯差幾遠
唔講邊個正d 凈係個格
張秀雯個格係用名牌都比人當a 貨嗰隻
用窮撚見識黎分有錢人窮人氣質
用窮撚見識黎分有錢人窮人氣質

我諗唔係話真係要有錢人先觀察到掛

正宗盲人摸象

你又知人地係窮撚

正常人邊會上連登
連登比我地呢d人生失敗者上嫁

正宗盲人摸象

你又知人地係窮撚

正常人邊會上連登
連登比我地呢d人生失敗者上嫁

你以為個個好似你咁街都唔出,識親個D全部人生失敗者咩
唔覺
衣著重要啲
淨係睇食野會唔會japjap聲就知
窮人氣質咪係不幸嘅連鎖反應
就好似身體慢性發炎一樣會幾何級數影響自己
相反有錢人可以中斷自己不幸,再滾雪球累積自信,資源,由內而外散發個人魅力
其實內涵依d野 有冇錢都應該要有
可能調轉講
富n代有種富人氣質同窮撚好大分別
冇咁冒犯

富係要住淺水灣、讀聖士提反嗰種
唔好私樓都叫富
絕對認同
小學幼稚園嗰時已經有好明顯分別
同埋我成日覺得一個人氣質好影響一個人嘅際遇
咩氣質群返咩類人
所以啲窮人細路大個左好大機會繼續係窮人
絕對認同
小學幼稚園嗰時已經有好明顯分別
同埋我成日覺得一個人氣質好影響一個人嘅際遇
咩氣質群返咩類人
所以啲窮人細路大個左好大機會繼續係窮人

觀察多啲細路,同佢地之後成長條path就明
覺得係教養問題
好簡單 坐個巴士落車 人地找錢識講唔該
巳經唔同好多
仲有行路姿態
由細到大媽媽都唔比寒背 教行路對腳要拍埋
著裙唔可以打千秋
有時行出街見到啲女仔坐裙擘大對腳 行路又8字腳
對腳求遠唔係拎高黎街 拖住咁行
真係覺得好粗魯
覺得係教養問題
好簡單 坐個巴士落車 人地找錢識講唔該
巳經唔同好多
仲有行路姿態
由細到大媽媽都唔比寒背 教行路對腳要拍埋
著裙唔可以打千秋
有時行出街見到啲女仔坐裙擘大對腳 行路又8字腳
對腳遠唔係拎高黎 拖住咁行
真係覺得好粗魯

ic
都算中產喇

100k我覺得唔算中產

咁都要睇資產既

已經係上流

正常家庭月入100k都唔算高 一屋幾十人就話唔高啫

Yes
如果得父母 搵錢 仔讀書 都搵到100k
堅係上流

最多咪中產好小小
咁就叫上流

agger 邊撚到上流呀

100k我覺得唔算中產

咁都要睇資產既

已經係上流

正常家庭月入100k都唔算高 一屋幾十人就話唔高啫

Yes
如果得父母 搵錢 仔讀書 都搵到100k
堅係上流

最多咪中產好小小
咁就叫上流

agger 邊撚到上流呀

未必,中產下一代已經有上流條件,徐子淇都只係中產出身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞