大家明唔明白咩係窮撚氣質

607 回覆
149 Like 67 Dislike
睇皮膚都分到小小

有錢人一般比丈較紅潤d
窮撚多數暗中帶黃 好似有肝病咁

有錢人成日食好野
窮撚三餐都唔知有無

全港有幾多個唔係窮撚?
以前做過counter
有個阿伯拎左十幾張不知名股票黎入
總額唔過500
之後數數下佢話拎少左張,夾埋10蚊唔夠
佢話返屋企拎埋下次再黎
我問阿伯,搭車來回加埋轉手紙都十幾1廿蚊,仲貴過你幾股,都專登再入過?
阿伯話,今日係值幾蚊,過多十幾年就唔係架啦嘛

依d就係有錢佬氣質,著咩衫都扮唔到
淨係股票都幾千萬,隻隻一揸幾十年

點解我睇唔明...
Agree
所以中國人買起成個香港
你地真係唔好嘈
聽過個fd 佢以為而家d車匙仲係要插入車門度開 比人笑到臉都黃 成陣窮撚味出哂黎
以前做過counter
總額唔過500
佢話返屋企拎埋下次再黎
我問阿伯,搭車來回加埋轉手紙都十幾1廿蚊,仲貴過你幾股,都專登再入過?

點解我睇唔明...

我諗我都係
Agree
所以中國人買起成個香港
你地真係唔好嘈

有幫人補過習就知
有錢同冇錢連個樣都唔同

Exactly

補過小學補習社 富有家庭啲小妹妹小弟弟白雪雪 眼大大 精靈 纖長眼睫毛 通常都係叻

窮啲嘅 馬嬲仔咁

不過乖唔乖就睇人 睇性格
識人公屋妹中學女名校三大學霸有文化修養人文氣息 鍾意睇歐洲電影
點睇

成功向上流

即係窮撚氣質同出身冇絕對關係啦
暴發戶住私樓都可以有窮撚氣質
住公屋都可以自己培養氣質向上流
雖然相對上兩者係會有correlation 公屋撚會多啲窮撚氣質
但如果好彩老豆老母識教/有人指點你發奮其實咩出身都可以好有修養
尤其是宜家修養唔再係啲好貴嘅嘢 圖書館睇書就免費 上網冇嘢睇唔到學唔到 去戲院睇歐洲電影都係幾十蚊 冇修養唔好成日賴出身

中學女名校係好重要 身邊個個有錢女 近朱者赤囉 不過你話拍埋落班有錢女我都覺得係會相形見絀

我識真係好撚有錢個啲眼光的確係闊好多
但中產有私樓個啲好多只係識飲飲食食 冇咩修養 同公屋仔冇咩分別
識人公屋妹中學女名校三大學霸有文化修養人文氣息 鍾意睇歐洲電影
點睇

成功向上流

即係窮撚氣質同出身冇絕對關係啦
暴發戶住私樓都可以有窮撚氣質
住公屋都可以自己培養氣質向上流
雖然相對上兩者係會有correlation 公屋撚會多啲窮撚氣質
但如果好彩老豆老母識教/有人指點你發奮其實咩出身都可以好有修養
尤其是宜家修養唔再係啲好貴嘅嘢 圖書館睇書就免費 上網冇嘢睇唔到學唔到 去戲院睇歐洲電影都係幾十蚊 冇修養唔好成日賴出身

中學女名校係好重要 身邊個個有錢女 近朱者赤囉 不過你話拍埋落班有錢女我都覺得係會相形見絀

我識真係好撚有錢個啲眼光的確係闊好多
但中產有私樓個啲好多只係識飲飲食食 冇咩修養 同公屋仔冇咩分別

都岩 私樓都有分唔同價位 平個d可能真係分別不大 但去到住過千呎/獨立屋個d真係唔同d
有幫人補過習就知
有錢同冇錢連個樣都唔同

Exactly

補過小學補習社 富有家庭啲小妹妹小弟弟白雪雪 眼大大 精靈 纖長眼睫毛 通常都係叻

窮啲嘅 馬嬲仔咁

不過乖唔乖就睇人 睇性格

形容得好到肉
聽過個fd 佢以為而家d車匙仲係要插入車門度開 比人笑到臉都黃 成陣窮撚味出哂黎

用app開
就好似戴勞咁
好多人真係戴真勞都好似假勞咁款,一D氣質都冇
但有錢個D真係戴普通錶都已經覺得好高貴
就好似戴勞咁

充大頭鬼
就好似戴勞咁

道理同mk仔護心鏡一樣
就好似戴勞咁

道理同mk仔護心鏡一樣

擋子彈架
一句到尾,窮撚閃閃縮縮個眼神無得傾
點睇

女就your face your fate la
點睇

女就your face your fate la

都唔係
靚+窮撚氣質=公屋mk妹
靚+有錢人氣質=高貴靚女
一般+有錢人氣質=有氣質靚女

事實上有錢係唔醜得去邊,除左真係好極端個d,say 賭王唔知邊個女
以前做過counter
總額唔過500
佢話返屋企拎埋下次再黎

點解我睇唔明...

我諗我都係

無咁上下年資未見過實體股票正常既
十幾年前好多人供碎股供到發左達
你地唔明係你地蠢

何生斥資近三千萬買入兩伙2房高層海景單位畀仔仔,「老婆話買吖嘛,我淨係識畀錢」

有錢人用黎享受係用面個浸
窮人就搵幾多使幾多

所以就有公屋撚打飛機一年去幾多次旅行呢個現象
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞