大家明唔明白咩係窮撚氣質

607 回覆
149 Like 67 Dislike
覺得係教養問題
好簡單 坐個巴士落車 人地找錢識講唔該
巳經唔同好多
仲有行路姿態
由細到大媽媽都唔比寒背 教行路對腳要拍埋
著裙唔可以打千秋
有時行出街見到啲女仔坐裙擘大對腳 行路又8字腳
對腳求遠唔係拎高黎街 拖住咁行
真係覺得好粗魯

Agger
言行舉止就睇到一個人既內涵

有部份窮撚去到啲高級餐廳食飯
有waiter過嚟serve既時候當人地老奉 覺得自己俾到咁既價錢就高人一等 被serve係應該
每一道菜都要影相仲好驚蝕底

再細致啲去到坐姿企姿 拎餐具既手勢
講野談吐大唔大方怯唔怯場

由其是一班人講野入唔到話題嗰陣既表現
會黑面然後瘋狂㩒電話send whatsapp話俾人排既一定係窮撚

已經係上流

正常家庭月入100k都唔算高 一屋幾十人就話唔高啫

Yes
如果得父母 搵錢 仔讀書 都搵到100k
堅係上流

最多咪中產好小小
咁就叫上流

agger 邊撚到上流呀

未必,中產下一代已經有上流條件,徐子淇都只係中產出身

廿比?

呢個直頭一代就由窮撚跳入上流社會啦
識人公屋妹中學女名校三大學霸有文化修養人文氣息 鍾意睇歐洲電影
點睇

成功向上流

即係窮撚氣質同出身冇絕對關係啦
暴發戶住私樓都可以有窮撚氣質
住公屋都可以自己培養氣質向上流
雖然相對上兩者係會有correlation 公屋撚會多啲窮撚氣質
但如果好彩老豆老母識教/有人指點你發奮其實咩出身都可以好有修養
尤其是宜家修養唔再係啲好貴嘅嘢 圖書館睇書就免費 上網冇嘢睇唔到學唔到 去戲院睇歐洲電影都係幾十蚊 冇修養唔好成日賴出身

中學女名校係好重要 身邊個個有錢女 近朱者赤囉 不過你話拍埋落班有錢女我都覺得係會相形見絀

我有個堂家姐都係公屋出身
但讀書好,講得一口流利英文
完全無公屋味,而家嫁埋有錢佬
成班窮撚o係度 ff 有錢人係點樣

正宗盲人摸象

你又知人地係窮撚

正常人邊會上連登
連登比我地呢d人生失敗者上嫁

利申三餐尚算溫飽
成班窮撚o係度 ff 有錢人係點樣

正宗盲人摸象

你又知人地係窮撚

正常人邊會上連登
連登比我地呢d人生失敗者上嫁

利申三餐尚算溫飽

兩餐尚算溫飽
你估我想窮架咩
已經努力讀書爬緊啦
利伸 公屋窮撚

窮唔緊要 但最緊要明白自己既身份地位係低下就ok

我唔想咁快認命,我而家係窮,但要努力爬,直到埋單果日
好想擺脫陣公屋味
你估我想窮架咩
已經努力讀書爬緊啦
利伸 公屋窮撚

窮唔緊要 但最緊要明白自己既身份地位係低下就ok

我唔想咁快認命,我而家係窮,但要努力爬,直到埋單果日

呢個post 好大陣公屋味
發覺真係好有錢個啲唔會睇唔起人
中產個啲先會睇唔起人

呢點我唔認同
有錢人都會睇唔起人,但佢唔會做俾你睇姐

冚家剷嗰班就睇唔起人
中產嗰班就成日笑鳩人
無產嗰班就成日妒忌人
以前做收銀開送貨單 好多住豪宅嘅都著得幾似街邊阿伯 係拎銀包出黎俾錢嗰下 同埋講地址嗰下 有錢氣質出曬黎

因為佢真係一個你係街邊可以見到嘅阿伯
呀媽做金融 佢有個客好有錢
幾千萬幾億上落
但佢個look絕對係執紙皮
見到想買盒飯俾佢果種
佢慳到夏天日日著同一年白色背心
屋企連洗衣機都冇
大概有錢人都有好多種
都見過啲真係行出尼已經feel到好有教養
氣質真係要由細培養
有錢人個教育方式都唔同啲
就算啲中產跟足有錢佬咁用錢浸個細路
都浸唔到果種 離地感
發覺真係好有錢個啲唔會睇唔起人
中產個啲先會睇唔起人

呢點我唔認同
有錢人都會睇唔起人,但佢唔會做俾你睇姐

冚家剷嗰班就睇唔起人
中產嗰班就成日笑鳩人
無產嗰班就成日妒忌人

冚家產睇唔起人好正常 因為佢哋掌握嘅知識同資訊都多過大眾好多

佢哋會覺得一般人嘅思維同行為模式好蠢好白痴

特別係鍾意睇舊約聖經個D
覺得係教養問題
好簡單 坐個巴士落車 人地找錢識講唔該
巳經唔同好多
仲有行路姿態
由細到大媽媽都唔比寒背 教行路對腳要拍埋
著裙唔可以打千秋
有時行出街見到啲女仔坐裙擘大對腳 行路又8字腳
對腳求遠唔係拎高黎街 拖住咁行
真係覺得好粗魯

其實我覺得呢啲只係基本教養
我都係公屋大 但都唔會好似你以上講嘅咁
應該同有無錢無關
零資產或負值: 寄生蟲, 不務正業, 對社會的貢獻而言, 是純負擔, 是社會包袱, 並要其他辛勤工作的中產去埋單!

幾十萬到一兩百萬:在職貧窮/月光族, 正式手停口停, 賺埋都僅僅夠交租的朋友, 通常是擔任基層工種, 上樓置業和投資都有難度

幾百萬到一千萬:窮中產, 擔任中層管理或專業人士的朋友, 可租一個不俗的房, 或可支付首期買一間小小的私人樓房,一年或許可到附近城市旅遊散心

數千萬至一億:中產, 擔任中高層專業人士的朋友, 並可在私人銀行開户, 可即時不用再為別人打工; 可租個有品味的半山樓或買幾間小房子收下租,衝出亞洲, 到歐美渡長假期,並可支付一個或兩個孩子到國際學校諗書。

幾億至十億:新貴/富豪, 處於中產與上流社會的交合點, 可把 portfolio 更為分散, 天使投資在自己喜愛的 projects 上, 並有資格參與投資一些對沖基金和風險投資基金, 學習投資名畫古董, 又可攪攪關係伸請入馬會做 member; 生活方面, 除了可考慮搬入南灣的豪宅外, 還可到國外購買投資物業或度假屋; 坐頭等艙到任何地方,把小朋友放到長春藤名校,平均每年洗千多萬買名牌包包, 當上 Hermes VIP; 在外面吃晚飯, 可常到米芝蓮的三星級飯店,在家有全職米芝蓮廚師,管家,私人助理, 私機, 和小朋友的全職保姆和補習班底; 公益方面, 大可每年捐千多萬比公益金, 仁濟, 東華或區內學校, 並在年度慈善家留名。

十幾億至百億:超級富豪/貴族, 拿正牌做 “上等人”, 行為高調的, 要有全天候的總統保安 body guard 團隊, 生意方面, 可參與一些 invitation only 的投資項目, 並可大手掃工商厦或超高質住宅物業, 如遠眺紐約市全景的曼哈頓midtown複式單位; 生活享受方面, 有人會買個 island 隱居, 有人會捐幾億給母校, 建新校舍並以自己為名, 有人會買架 G650ER 招呼下朋友, 開下空中派對, 有人會訂艘 Baglietto 55M,攪個野性船P; 也有人會開套電影自己做出品人, 捧紅身邊的女女, 或換上一個當紅的 super model 做小三! 追求終極身份的, 可要大攪關係排隊等入香港高爾夫俱樂部做 member。

幾百億:超貴族, 可同時買下所有 the state of art 的物質享受, 整個世界都是自己的 playground。

千億:傳奇, 豬朋狗友們會留意你在福布斯排行榜上的排名,看看你跟李超人差幾多個馬位。

我諗大部分窮撚連私銀都未聽過 多數人都係窮中產樓下
講家用問題就一清二楚

有錢既象徵或冇家用
認真大家點定義有錢/窮
講家用問題就一清二楚

有錢既象徵或冇家用

x2
呢個post 好大陣公屋味

私樓
窮撚同有錢人係談吐上好大分別 基本上傾兩句聽下佢平時生活點過同見識好易睇得出
佢地食百幾蚊餐飯話chill 見人買名牌就係到話人敗家 就起勢批評貴野唔一定好 平野都有好既 個陣酸味出撚哂黎
買件衫同諗食咩都左計右計 未見識過高尚生活既人先會自滿於自己既窮撚生活

識過個朋友好想同我食飯,成日講有自己生意,車,九龍塘有樓,工人,點知同佢行緊去食飯,佢話要兜一兜去附近間藥房上罐奶粉,平十蚊,呢 d 咪窮撚囉,好睇唔起呢 d 人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞