大家明唔明白咩係窮撚氣質

607 回覆
149 Like 67 Dislike
一陣窮酸味,一睇就知你係低下階層,住公屋/板間房 當中窮撚細路係最易睇,後生仔著靚少少可能睇唔出,但講多兩句就露哂底(見識/談吐...),廢中廢老就唔使講啦,去馬會大撚把

同樣地,有錢人/中產個氣質又係感受到

唔知大家明唔明我講咩
例子:mk仔gucci護心鏡,正一著起龍袍唔似太子
窮人後代特別柒
D隱形富豪著到好寒酸,咁又點分?

1. 著到寒酸扮窮人,同窮人係兩回事
以前做收銀開送貨單 好多住豪宅嘅都著得幾似街邊阿伯 係拎銀包出黎俾錢嗰下 同埋講地址嗰下 有錢氣質出曬黎
咁講啦 上一代有錢人由窮人出身,所以就算有錢都依然有幾分窮撚氣質,呢一代邊會有丫
正確嚟講係富二代同窮二代/窮n 代嘅分別
有幫人補過習就知
有錢同冇錢連個樣都唔同
講野都聽得出吹大定真心有錢啦
有幫人補過習就知
有錢同冇錢連個樣都唔同

Exactly
有錢人咪著T恤短褲波鞋係銀行度日日無所事事果d阿伯囉
識人公屋妹中學女名校三大學霸有文化修養人文氣息 鍾意睇歐洲電影
點睇
識人公屋妹中學女名校三大學霸有文化修養人文氣息 鍾意睇歐洲電影
點睇

成功向上流
以前做過counter
有個阿伯拎左十幾張不知名股票黎入
總額唔過500
之後數數下佢話拎少左張,夾埋10蚊唔夠
佢話返屋企拎埋下次再黎
我問阿伯,搭車來回加埋轉手紙都十幾1廿蚊,仲貴過你幾股,都專登再入過?
阿伯話,今日係值幾蚊,過多十幾年就唔係架啦嘛

依d就係有錢佬氣質,著咩衫都扮唔到
淨係股票都幾千萬,隻隻一揸幾十年
點睇

成功向上流

即係窮撚氣質同出身冇絕對關係啦
暴發戶住私樓都可以有窮撚氣質
住公屋都可以自己培養氣質向上流
雖然相對上兩者係會有correlation 公屋撚會多啲窮撚氣質
但如果好彩老豆老母識教/有人指點你發奮其實咩出身都可以好有修養
尤其是宜家修養唔再係啲好貴嘅嘢 圖書館睇書就免費 上網冇嘢睇唔到學唔到 去戲院睇歐洲電影都係幾十蚊 冇修養唔好成日賴出身
重要咩?
窮撚氣質姐係點
想睇下自己中唔中
睇皮膚都分到小小

有錢人一般比丈較紅潤d
窮撚多數暗中帶黃 好似有肝病咁

有錢人成日食好野
窮撚三餐都唔知有無
點睇

成功向上流

即係窮撚氣質同出身冇絕對關係啦
暴發戶住私樓都可以有窮撚氣質
住公屋都可以自己培養氣質向上流
雖然相對上兩者係會有correlation 公屋撚會多啲窮撚氣質
但如果好彩老豆老母識教/有人指點你發奮其實咩出身都可以好有修養
尤其是宜家修養唔再係啲好貴嘅嘢 圖書館睇書就免費 上網冇嘢睇唔到學唔到 去戲院睇歐洲電影都係幾十蚊 冇修養唔好成日賴出身

中學女名校係好重要 身邊個個有錢女 近朱者赤囉 不過你話拍埋落班有錢女我都覺得係會相形見絀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞