大家明唔明白咩係窮撚氣質

607 回覆
149 Like 67 Dislike
出嚟社會越見得多人, 就越發覺有錢人好難睇得出, 部份有錢人並唔係表面光鮮又揸跑車又著名牌咁stereotype。

相反窮苦基層(費事下下叫窮撚, 有啲人太自卑 ) 就因為成長環境培養, 由內到外離不開有種模式, 即樓主所謂嘅氣質。

所以樓主開呢個post個標題其實定得好好, 只不過有部份連登仔自卑心作祟又起哂桿咁

基層子弟十居其九城府深
我返學帶鑽石手鏈 會有人問係咪水晶
帶銀頸鏈 會有人問係咪白金鏈

平時返學一件外套 同牛仔褲 著幾日 只係換入面件tee

未返過part time 會坐廉航 依家改存飛行哩數 耐用品(皮帶/銀包之類)一定買名牌 衫褲就買普通it野

食飯食幾十至幾百 睇心情 有乞衣野會去做(排演唱會飛炒/登記銀行d promo攞20蚊coupon)

屋企15-20m身家(老母唔識買股 輸撚左幾成身家 ) 做小生意 月入0.1x-1m

中產定窮撚氣質

要講拎銀碼出黎講
果種有錢人氣質已經無左

未返過part time 會坐廉航 依家改存飛行哩數 耐用品(皮帶/銀包之類)一定買名牌 衫褲就買普通it野

食飯食幾十至幾百 睇心情 有乞衣野會去做(排演唱會飛炒/登記銀行d promo攞20蚊coupon)

屋企15-20m身家(老母唔識買股 輸撚左幾成身家 ) 做小生意 月入0.1x-1m

中產定窮撚氣質

要講拎銀碼出黎講
果種有錢人氣質已經無左

呢樣真
1. 衣著光鮮
2. 神態淡定
3. 待人有禮

中產定窮撚氣質

要講拎銀碼出黎講
果種有錢人氣質已經無左

呢樣真

感受到佢嗰種
「點啊?我係咪幾有錢?」既諗法
即刻無哂有錢人隻味
係睇得出,你有錢銀人拎個A貨人地都覺得係真野,你無錢人帶真嘢人哋都覺得你係A貨。

根本散發出黎個氣場唔同,有錢人比較有主見,樣樣野都會自我分析做慣決定,窮人多數係服從因為選擇唔多。
係睇得出,你有錢銀人拎個A貨人地都覺得係真野,你無錢人帶真嘢人哋都覺得你係A貨。

根本散發出黎個氣場唔同,有錢人比較有主見,樣樣野都會自我分析做慣決定,窮人多數係服從因為選擇唔多。

窮撚一睇就知無自信頭耷耷,眼神閃閃縮縮望周圍舍利眼望。

有錢人行路一眼關七,望野直頭轉埋個身去望用直視,望女都明刀明槍,因為佢揀慣女

有錢人行路一眼關七,望野直頭轉埋個身去望用直視,望女都明刀明槍,因為佢揀慣女

正宗見微知著

正宗見微知著

有錢人個氣場可以佢帶隻apple watch都陷贏普通人帶勞

正宗見微知著

有錢人個氣場可以佢帶隻apple watch都陷贏普通人帶勞

比個例子,窮撚坐低見到人哋帶勞會潛意識蚊底自己衫袖想遮住自己着寒酸錶,有錢人唔會咁做,佢覺得帶膠錶都冇問題因為佢鍾意就得,你吹咩,呢啲就自我信任

正宗見微知著

比個例子,窮撚坐低見到人哋帶勞會潛意識蚊底自己衫袖想遮住自己着寒酸錶,有錢人唔會咁做,佢覺得帶膠錶都冇問題因為佢鍾意就得,你吹咩,呢啲就自我信任

更甚有啲唔有錢但嘅戴勞反而會拉高衫袖show俾人睇佢戴
識朋友住貝沙灣二千幾尺 頹牛Giordano頹T走天下
屋企架車係少少殘舊嘅Nissan
其實內化左既文學修養,好自然就會培養到大家所講既"有錢人氣質"
所以真係鼓勵大家睇多啲書
其實內化左既文學修養,好自然就會培養到大家所講既"有錢人氣質"
所以真係鼓勵大家睇多啲書

相由心生+物以類聚人以群分

你係咩階層就有咩朋友就有個咩樣即所謂氣場
識得個南洋華人有錢婆婆,睇佢講野既談吐同眼神就知佢一世人見識過唔少眼界好闊,唔同香港d廢老
90歲自己一個住豪宅,嫌d子孫嘈堅持自己一個住,仲有管家
連byebye既時候佢都係鬼佬式錫你左右臉
即係好似d 大陸喱咁, 著成點都有一種大陸柒味
用文字形容唔到
識人公屋妹中學女名校三大學霸有文化修養人文氣息 鍾意睇歐洲電影
點睇

成功向上流

即係窮撚氣質同出身冇絕對關係啦
暴發戶住私樓都可以有窮撚氣質
住公屋都可以自己培養氣質向上流
雖然相對上兩者係會有correlation 公屋撚會多啲窮撚氣質
但如果好彩老豆老母識教/有人指點你發奮其實咩出身都可以好有修養
尤其是宜家修養唔再係啲好貴嘅嘢 圖書館睇書就免費 上網冇嘢睇唔到學唔到 去戲院睇歐洲電影都係幾十蚊 冇修養唔好成日賴出身

其實戴勞唔算乜野,好多地盤佬都戴勞

其實係

正宗見微知著

更甚有啲唔有錢但嘅戴勞反而會拉高衫袖show俾人睇佢戴

窮撚會晒自己買左咩名錶
李嘉誠成日有意無意提人佢隻錶係cheap野
分別就係到

倫敦金mk show車show錶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞