大家明唔明白咩係窮撚氣質

607 回覆
149 Like 67 Dislike
我返學帶鑽石手鏈 會有人問係咪水晶
帶銀頸鏈 會有人問係咪白金鏈

平時返學一件外套 同牛仔褲 著幾日 只係換入面件tee

未返過part time 會坐廉航 依家改存飛行哩數 耐用品(皮帶/銀包之類)一定買名牌 衫褲就買普通it野

食飯食幾十至幾百 睇心情 有乞衣野會去做(排演唱會飛炒/登記銀行d promo攞20蚊coupon)

屋企15-20m身家(老母唔識買股 輸撚左幾成身家 ) 做小生意 月入0.1x-1m

中產定窮撚氣質

要講拎銀碼出黎講
果種有錢人氣質已經無左

呢樣真

感受到佢嗰種
「點啊?我係咪幾有錢?」既諗法
即刻無哂有錢人隻味

好 即時改進 撇甩陣窮撚味
有d有錢佬係窮撚起家,係點都擺脫唔到陣寒酸味
就算佢地生仔,都係用番個套黎教仔,個仔都係甩唔到陣味
呢個情況隔多幾代會好d 就好似我識得個姨姨屋企係清末已經係大家族
佢呀爺果代已經係歐洲留學番黎做法官 老豆直頭做生意成個歐美四圍走
個姨姨呢輩已經係法國出世,跟住屋企西班牙德國意大利不斷搬屋,到嫁左俾香港人先黎香港定居
佢家族又大部份人同鬼婆鬼佬結婚,後生一輩個個都mix,全家福個個都model咁款
上次佢帶左個4歲細路仔出黎,中法混血,已經識講中法英文
咁有錢/普通/窮人的確係唔同文化黎既
見到唔同文化既人好自然recognize到 正如蝗一樣
明明基因係差唔多 但係一眼就分到出黎
我老豆幾層樓
講野都係on99 英文都唔識多隻
樓下看更講野仲有水準
身家億億聲嘅新一代男神、近年由商入政嘅青年事務委員會主席劉鳴煒MW,原來好鬼慳家㗎!

佢今朝出席DBC數碼電台節目時,畀現場記者發現,佢件西裝褸嘅背脊位,竟然有一條好明顯嘅補痕。有女記者事後忍唔住問劉鳴煒,咁做有冇特別意思?
原本趕住離開現場、話明只答多一條問題嘅劉鳴煒,聽到女記者臨尾問呢啲,一啲都唔介意,仲自嘲:「孤寒囉!無意思㗎!我又唔係著住呢件衫嚟選美,咁咪補番咪著囉!」
佢之後仲喺徇眾要求下,轉身做「影后」,畀個背脊穿窿位大家任影唔嬲,更笑言:「我未畀人咁影過」,之後就真係急急腳走!其實劉鳴煒慳家,唔係第一次,據報佢早年喺英國讀書時,爹哋劉鑾雄曾經幫佢買定頭等機票,佢就改坐經濟位,龍鳳胎亦喺公立醫院出世,返港後亦經常坐地鐵,仲話到明最憎食富豪飯堂福臨門,算係秉承佢一貫慳家作風嘞!

窮人補西裝->比人笑柒
有錢人補西裝->環保 慳家
其實內化左既文學修養,好自然就會培養到大家所講既"有錢人氣質"
所以真係鼓勵大家睇多啲書

好多冇乜錢既'文青' 都好有文學知識

但係依樣同有錢人氣質係兩回事

咁我自己同揀偶都寧願要書卷氣都唔要有錢人嘅貴氣
窮書生都好過公子哥兒
另一例子: 林峰 vs 吳業坤
睇返人口普查,大家其實點定義窮撚中產有錢人?

個人收入 scale 60k 摸頂,家庭收入100k 摸頂,仲要已經係 top 6%,但都被大家講到連中產都不如

見過d某企業高層廢老,人又高髮型又企理,牛仔褲攝衫加西裝嬲,行埋黎已經知有貨

個人收入 scale 60k 摸頂,家庭收入100k 摸頂,仲要已經係 top 6%,但都被大家講到連中產都不如

收入不等於資產

有時唔係齋講數字
呢d 階級問題好撚空泛 真係個feel 黎
富貴不能淫,貧賤不能移,威武不能屈。此之謂大丈夫。
賢哉,回也!一簞食,一瓢飲,在陋巷。人不堪其憂,回也不改其樂。賢哉,回也!

何生斥資近三千萬買入兩伙2房高層海景單位畀仔仔,「老婆話買吖嘛,我淨係識畀錢」

張秀文 依期點紅都好, 佢都只係東莞 6-700蚊 過夜既貨色

佢之前被捧上位 都係因為係個旅遊節目食蝦食到 含撚咁

真係似

屌咪撚形容得咁似得唔得
他透露,今日以1,300萬買入兩個單位,並毋須按揭,即「full pay」,一間兩房留畀自己投資,另一間800萬元三房單位,則是送給剛畢業的兒子當作畢業禮物。麥先生認為,未來樓市會平穩發展。
他透露,今日以1,300萬買入兩個單位,並毋須按揭,即「full pay」,一間兩房留畀自己投資,另一間800萬元三房單位,則是送給剛畢業的兒子當作畢業禮物。麥先生認為,未來樓市會平穩發展。

真係睇唔透
識得個南洋華人有錢婆婆,睇佢講野既談吐同眼神就知佢一世人見識過唔少眼界好闊,唔同香港d廢老
90歲自己一個住豪宅,嫌d子孫嘈堅持自己一個住,仲有管家
連byebye既時候佢都係鬼佬式錫你左右臉

好好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞