排球少年!集中討論「8」

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
睇到眼濕濕好可惜取消左
如果比我揀唔鐘意既角色,一開頭我一定係揀大王
小器成日恰影山又做小學雞野,之後又畫到佢好靚仔好吸引女咁
但睇完沙排篇真係改觀,發現佢份人其實都唔差
及川
上有牛島下有影山最大遺珠真係佢
但係古館老師可能亦都想用及川做例子同各位講
入唔到全國so?
作為一個真正愛排球、追求更高嘅人,堅持到最後係會成功的

但係巴打我明呀。青城點解去唔到全國⋯
146 睇到好感動
一直覺得自己會俾影山超越,其實可能只係自己睇少自己
點講好呢
其實及川自從俾小岩撞完頭槌之後就改變了
及川望住一個俾自己更有天份,甚至係天才嘅後輩,仲要打同一個位係人都會先入為主咁當左影山係競爭對手
連大王自己都有過影山「一個人做到哂所有野」嘅時候

實際上及川唔想教影山嘢係就係小學雞左少少,但係佢又唔係真係冇教我個人會覺得似另類嘅黑尾
影山去揾及川問關於日向最近有自己想法去扣球個時,及川都係有點醒影山之後先有大家見到嘅進化版怪人快攻同影山配合其他WS嘅舉球

題外話: 及川叫同級/後輩都會有花名或者叫姓,連frd底到爆嘅小岩都只係叫岩ちゃん。唯獨叫影山係叫飛雄
所以你話其實及川係咪唔鐘意影山?唔鐘意就唔會叫名啦
我自己覺得及川呢個角色 其實係講「做永遠嘅挑戰者」嘛
唔靠土壤(白鳥澤/牛島),唔靠天才(影山),凡人就算一時三刻唔成功,才能都可以開花,唔同嘅路都可以去到自己想去嘅高峰

但咁多年都入唔到真係好遺憾 及川咁多年係日本寂寂無名,無係全國出過場,太可惜
點解宮城縣唔可以有兩隊代表
我呢一世都唔會忘記贏左之後
三個三年班攬住一齊喊嘅表情

佢地三個就係成隊波嘅根基,雖然平時係好可靠,但對佢地黎講,emotional嘅程度一定係最深刻由輸到慣到贏白鳥澤,佢地付出嘅堅持同努力終於有回報

三年努力呀人生有幾多個三年
名應該係認同實力先叫
大王同日向打完沙排都改口叫翔陽
咁樣講⋯岩ちゃんsosad

西谷都係呀 感覺佢都係自己認同嘅人先會叫名
大地、旭、翔陽、龍(雖然我覺得係因為frd底先會叫龍) 菅さん就大家都叫慣所以照叫菅さん
所以當佢叫「力,剛才那球接得好」嘅時候
大王叫名應該後輩限定
佢一樣冇叫牛若名,都係叫牛若ちゃん咋

西谷同輩好似全部都叫名
就算佢哋之後有冇繼續打排球
人生有呢三年對佢哋嚟講真係值得了

雖然菅さん冇咩上場
亦都有同影山開玩笑話「如果將來有雜誌訪問你,記得話多得有菅原呢位前輩」
菅さん如果當初冇你連午休都同日向練接球、俾提議影山點樣激發日向潛能促成怪人快攻
烏野都好難行到去呢步
菅さんありがとう
我一定要講一件事
唔知你有無睇Jump之前扮訪問成為職業球員嘅影山、日向、牛島同木兔
影山真係提起左菅さん
是咪真的!!
我又可以生存落去了
多謝你呀絲打
401話嘅附送海報有提啊,之前有人po過翻譯,唔記得左係呢個po定係上一個po
西谷同級全部嗌名,一年級淨係嗌日向做翔陽,其他依然係影山月島山口
原來 多謝兩位提醒
依家即刻9衝去睇返
我直接拎返張海報出黎翻譯個part比你睇啦

日向:講到前輩嘅話題,影山嘅簽名係高中嘅菅原前輩幫手諗出黎
木兔:影山個簽名係點㗎?
(應唔應該話係出乎意外呢,係可愛風格...係簽名隔離會有一個心心,好受歡迎)
影山:...?心...?...咦原來係心形黎㗎!!!
木兔:如果唔係你以為係咩(笑
影山:我淨係知道有一舊野係隔離,完全唔知係咩黎咁跟住練習
木兔:哈哈哈
影山:因為菅原前輩話「一定要畫埋呢個」
(略,大概係討論簽名嘅野,木兔吐槽牛島個簽名好單調)
影山:要唔要拜託下菅原前輩(幫你諗簽名)?
呢張野係jump周刊送?
係 7/27 32號Jump 即係排球401話個期
我之前仲話日向同影山打完場聯賽冇同三年級傾計
好似斷左層咁
原來仲有呢個小小彩蛋
無憾了
唔好唔記得suga仲特登排隊拎影山簽名
都係401話
最重點都係影山同牛島嘅同步營業膠笑
我笑到依家都係見一次笑一次
感謝你呀真係無憾了
望住張紙已經feel到木兔好嘈
明明前面MSBY贏嘅時候
媽媽喊到收唔到聲
爸爸同我旭BB就好似見到自己d仔出人頭地咁瘋狂拍手

但401我最感動始終都係金田一果度
皇上就算老左 都想做維園阿伯同舊同學打排球
真係大個仔了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞