排球少年!集中討論「8」

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
唔知係古館懶得諗定篇幅唔夠,依個位bug bug 地咁。
做得冠軍肯定好有愛,好難成隊都無人想繼續打落去
無人入國家隊又唔代表無人繼續打職業嘅,我覺得係篇幅問題所以直接無描寫不過真心好奇究竟點贏梟谷當時嘅木兔已經係「無再依賴大家嘅正經王牌」
黑馬都唔出奇 烏野都係黑馬
求助萬能嘅連登
究竟邊到有講宮兄弟,侑先係阿哥、治係細佬
其實成個聯盟仲有好多隊
冇畫出黎姐
無講過。我一直都想知
贏冠軍同入國家隊都未必關事嘅
始終果時係初中
再大個嘅嘢都冇人知

同埋團體運動係講木桶理論
唔係計邊隊強點最勁
係講邊隊弱點最弱
好似一個木桶
有塊矮嘅板就漏晒啲水
但冠軍嘅隊可能個個都平平均均
但又冇特別超出其他人嘅嘢咁
難啲囉拎到冠軍都無個出名皇牌
全國大賽就係 咩都有機會發生
入唔入到國家隊 更加視乎個人嘅際遇同選擇
冇入過全國嘅大王最後都入咗阿根廷國家隊啦
可能冠軍嗰隊既人實力就係全國top 15-20嗰六個
都唔一定嘅
可能入到國家隊 (20幾人名單)
但入唔到奧運 (12人名單)
又或者小時了了 大未必佳
我諗點都兜到嘅
不過一林 真係成個作品入面最工具個隊 工具到一個地步連一啲描寫都唔需要
唯一工具就係係最終章引申返「失敗者/挑戰者」個concept出黎,而依個concept都係最終章甚至成個作品嘅主旨

BTW最終章第一話 叫 挑戰者,最終章 最終話 叫 挑戰者們
其實大可以寫是但一個強隊贏
可能因為想最後個場d人升下lv
先特登寫佢地春高輸左然後成長
好似木兔咁 如果當初佢地奪冠
佢高中畢業就冇成長嘅機會
變左睇唔到佢最後出場嘅改變
比較想知烏野第三個年 頭兩名係邊隊
一隊係井闥山(準決賽贏烏野) 另外個隊唔知
井闥山應該係三年入面 平均最強個隊
係高中
初中日向已經俾影山屌打完
希望10年之後
出返個10週年紀念番外篇
補返高中嗰兩年或者奧運

12+1
http://t.co/YjCqRylsYW
好搞笑 佢地話係第一張官方團體照
有個Twitter project係將排球由第一話開始嘅highlights上色,而家做到第三話,希望大家支持下
https://twitter.com/HaikyuuInColor?s=21
慶祝44卷單行本同小說12集
官方提供免費背景圖
https://j-books.shueisha.co.jp/pickup/haikyu/index.html
宇內比人腰斬嘅漫畫殭屍劍士
小說12卷背面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞