排球少年!集中討論「8」

1001 回覆
21 Like 2 Dislike
曾經有出過一個幾好玩嘅ps2排球game
可以控制晒打咩戰術 接機 殺波 攔網啲時機
但我諗唔多好賣
之後冇再出過
PS4都有好玩嘅排球game㗎
好好賣𠻹~
真係有忍者

星海都幾撚癲下
牛島話就話power 5 但感覺其實係10
得5係因為上限只有5
最近嘅煩惱 翻譯
https://twitter.com/zuccheeni/status/1290395462005141504?s=19
ushijima: he can’t seem to perfect his language skills
kageyama: he wants to continue to improve his condition when traveling
hoshiumi: he always gets homesick when he goes overseas
bokuto: HE DOESNT UNDERSTAND TAXES

估唔到我同木兔會有共鳴
睇到佢頭腦得3忍唔住笑咗
笑死 木兔唔識交稅
通常大球星先玩逃稅
唔好話逃稅
我覺得佢呢d 單細胞生物應該連填報稅表都唔識(或者交稅係咩一回事都唔知)
最後又係赤葦幫佢搞
人地係有心逃稅 木兔係根本唔知發生咩事
上哂新聞先知自己比人查
跟住開記者會勁認真叩頭道歉 話自己真係搞極都唔明d稅 只係想好好打排球點解都咁難
比人罰款既話 唔睇幾錢就話自己會比返哂
赤葦就衝出黎禁住佢叫佢咪癲
其實鷗台戰已經鋪星海係超全能
最拿手空戰接發唔講 連攔網二傳都有
職業篇因為篇幅所限淨係表現到空戰部份真係幾可惜

佢做乜
好真實
木兔應該直頭唔會睇新聞 似係身邊啲朋友不停message關心自己先發現自己出事

諗起之前睇過段片 講每隊嘅代表動物同個隊本身個風格特質有咩關連
梟谷 赤葦 代表咗貓頭鷹係文化上象徵智慧 而木兔 就代表咗現實上貓頭鷹嘅蠢(貓頭鷹實際上比好多鳥類蠢 唔識解決問題
連日向送俾月島件Rio震撼螢光粉紅tee都有原型
宮侑初登場明明型到仆街有串串哋咁
唔知點解整整吓變咗搞笑角色
幾好呀 反差萌之前話唔知點吐糟到笑死
V. LEAGUE 官網更新嘅AD&BJ官方設定
AD:

隊伍歷史:1953,作為井町電器排球部發跡。82年隨著公司更名,隊伍名變成「斯懷登阿德勒」。於日本V聯盟獲得11次冠軍、6次亞軍,黑鷲旗比賽獲得14次冠軍、7次亞軍。2012年,於世界男排俱樂部錦標賽獲第四名。
隊名由來:取自鳥中王者,鷲(鵰)。隊伍以立於頂峰為目標的同時,隊伍中每個人也一直尋求個人的頂點,目標是成為「王者的集團」
主場:東京&仙台

BJ:

隊伍歷史:1949年由同好集成9人制隊伍「上結精工排球部」。60年轉為6人制球隊,71年進入日本聯賽,81年初次獲得冠軍,之後經歷低迷、降級。85年雖再度開花,但依然持續著艱難的時期。可是隊伍實力慢慢上升中,V聯賽11、12屆獲得兩連霸。
隊名由來:以建立像豺狼狩獵時一樣的擁有優秀teamwork的團體為目標。而且豺狼是水果、昆蟲、羚羊、甚至腐肉都吃的雜食性動物,願隊員能成為比誰都更有野心的選手,由此命名。
主場:大阪
翻譯by me有錯歡迎糾正
係呀!所以青葉城西就係同大家唔同嘅植物又無入過全國

人物名都好有春姐嘅心機
日同影係共生 但日同月就係競爭對手一陰一陽
大地就真係球隊嘅根基 東峰旭同西谷夕又係對仗

至於逃稅嘅木兔,叩頭之後應該會進入消極模式然後赤葦就指使日向瘋狂擦鞋
有冇人同我一樣
見到上面張圖先知木兔米九
一直以為佢18x
木兔3年級好似係187到
男仔就算過咗18歲都仲有得高

我諗岩泉應該都夠米八
以前有人估個定律係 只要唔係動物嘅隊伍就一定唔會贏到最後 然而一林出現了

東峰同西谷個名 最精妙嘅係 明明係完全相反 但實際上又係同一樣野

三年級 係沼澤 草原 高峰 仲有 河水
一年級個姓氏組合都好靚 日月山谷影
唔係全部都直接有關連但夾埋又好和諧
啱呀!
東峰同西谷、旭日對夕陽,同佢地本身一個係Ace一個係自由人、同埋性格相反又互補嘅設定真係完美

其實其他比較主要嘅角色,名都係改得好好。及川徹係講貫徹努力、牛島若利hint翻牛若丸⋯⋯

春姐真係神希望佢唔好收山
其實考據下嘅話連生日都有特別意思,日向生日係夏至,影山生日係冬至,旭嘅生日係0101(旭日東昇所以係元旦?)西谷就係完全相反嘅1010,音駒個班人嘅生日好多都係咩黑貓日,野貓日,國際愛貓節咁,及川岩泉嘅生日分別係亞歷山大大帝嘅生日、忌日,仲有好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞